Corona laatste update: 06/03/2022

Kandidaat Bram Vandromme: "Amper drie leden van de huidige AV zijn jonger dan 40 jaar, terwijl bijna de helft van onze beroepsgroep jonger is dan 40 jaar"

Van 20 juni tot en met 23 juni 2022 kan u stemmen voor de stafhouder, vicestafhouder en leden van de raad van de Orde van de balie West-Vlaanderen. Er worden daarnaast ook verkiezingen georganiseerd voor de leden van de algemene vergadering van de OVB.

Met Henri gingen we even ons oor te luisteren leggen bij Bram Vandromme, kandidaat-raadslid en kandidaat voor de algemene vergadering van de OVB.
 

Nog maar 39 jaar jong maar toch draait Bram al een hele poos mee. Hij begon als advocaat in 2006 en sinds 2010 is hij ononderbroken actief in de baliestructuren.

Eerst bij de Conferentie Jonge Balie Kortrijk, waarvan ook voorzitter tussen 2014 en 2016. Nadien maakte hij de overstap naar de raad van de Orde van de balie Kortrijk, was hij actief lid van het 'orgaan' dat de fusie tussen de West-Vlaamse balies voorbereidde en zetelde hij aansluitend in de raad van de Orde van de balie West-Vlaanderen. Hij was tevens bestuurder communicatie en toekomstvisie van de OVB.

Als gewezen voorzitter van het departement communicatie en IT van onze balie is hij ook de bezieler van dit platform Henri.
 

Bram, welke positieve zaken zul je je herinneren van je bestuurdersmandaat bij de OVB?

Dat iedereen er de advocatuur, en haar advocaten, oprecht een warm hart toedraagt.

Ook de samenwerking met de medewerkers van de OVB vond ik erg fijn, zoals met het communicatieteam, de studiedienst en het secretariaat.

Ik heb er met veel talentvolle mensen mogen werken, en ben daar dankbaar voor.
 

Op welke verwezenlijkingen ben je trots?

Verwezenlijkingen doe je er in team, dus niet alleen.

Ik ben wel heel trots op het communicatieparcours dat er al is afgelegd.

Zowel het team als de communicatie zelf is er doorgedreven geprofessionaliseerd. Er is een duidelijke visie uitgewerkt, een strategisch plan om daar te geraken en het team is een geoliede machine geworden.

In het begin van mijn mandaat zat ik zelf 's avonds filmpjes te monteren en gebruikte ik bijvoorbeeld mijn eigen camera om filmpjes te maken.

We komen, op korte tijd, van ver.
Ik ben dan ook erg trots op het communicatieteam en de resultaten die we konden voorleggen.

 

Hoe zie je je rol in de raad van de Orde? Kun je het verschil maken denk je?

Ik ben nog jong, maar heb toch best al wel wat balie-ervaring en stond mee aan de wieg van onze balie. Ik draag ze dus een warm hart toe.

Wat ik alvast zeker niet ambieer, is de communicatie van de balie terug oppikken. Nu doen anderen (Frede Van In, Frédéric Busschaert en Meindert Gees, nvdr) dat sinds mijn vertrek naar de OVB prima.

Of ik het verschil kan maken, zal ik zelf niet zeggen. Daar kunnen anderen zich beter over uitspreken. Ik probeer mij altijd in te zetten als ik me engageer.

Ik heb geen specifieke rol voor ogen, al blijf ik wel erg begaan met de toekomst van ons beroep en die van onze organisatiestructuur in het algemeen. Ook de vele welzijnsproblemen in onze beroepsgroep baren me echt zorgen.

Als ik verkozen word, zal ik me met veel plezier opnieuw inzetten voor de zaken waarvoor de raad mij nodig heeft.
 

Je riep jongere confraters op om zich kandidaat te stellen voor de algemene vergadering van de OVB. Waarom?

Er is volgens mij een groot probleem in de representativiteit van onze advocaten in de algemene vergadering. Natuurlijk is iedereen er legitiem verkozen, maar amper drie leden van de huidige algemene vergadering zijn jonger dan 40 jaar, terwijl bijna de helft van onze beroepsgroep jonger is dan 40 jaar.

Dat is niet goed voor de toekomst van ons beroep.

Jongere advocaten moeten mee beslissen over de contouren die de algemene vergadering aan ons beroep wil geven.
 

Welke plannen heb je voor de algemene vergadering? Denk je dat die vergadering beter zou kunnen worden georganiseerd?

Ja, er zijn volgens mij heel veel verbeterpunten. Als bestuurder kon ik van dichtbij meemaken hoe de algemene vergadering functioneert en ik kan niet onder stoelen of banken steken dat ik daar toch soms met figuurlijke open mond zat naar te staren. Dat moet beter kunnen en ik heb alvast een reeks voorstellen om die werking te veranderen.

Ook is de algemene vergadering dé plek waar over de toekomst van ons beroep wordt beslist.

Wie dingen wil veranderen of in beweging zetten, moet dat vanuit de algemene vergadering doen.

Hoewel voor velen een ver-van-mijn-bed-show, is het belangrijk dat jonge advocaten zich daarvoor blijven engageren.

Tot slot wil ik vanuit de algemene vergadering graag opvolgen hoe de communicatievisie van de OVB, die ik samen met het team heb uitgewerkt, verder wordt gerealiseerd. En wil ik daaraan blijven helpen waar nodig.
 

Hoe zou je de ideale advocaat beschrijven?

Een advocaat die gelukkig en gezond is.


Een mooie afsluiter. Veel succes met de verkiezingen!
 

Reactie toevoegen

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.