Corona laatste update: 06/03/2022

Nieuwe kandidaat Charlotte Van Neste: “De betrokkenheid bij de balie werd mij als het ware met de paplepel meegegeven"

Van 20 juni tot en met 23 juni 2022 kan u stemmen voor de stafhouder, vicestafhouder en leden van de raad van de Orde van de balie West-Vlaanderen. Er worden daarnaast ook verkiezingen georganiseerd voor de leden van de algemene vergadering van de OVB.

Met Henri gingen we even ons oor te luisteren leggen bij mr. Charlotte Van Neste, kandidaat-raadslid en tevens kandidaat voor de algemene vergadering van de OVB.
 

Charlotte, kan u zich even voorstellen?

Als geboren Roeselaarse keerde ik na mijn studies aan de KULeuven terug naar de Rodenbachstad. In 2011 startte ik als stagiair aan de balie Kortrijk. Enkele jaren later begon ik bij VDV Advocaten, in het hart van de grootstad #VANRSL!

Ons kantoor werd in 1953 gesticht door wijlen mr. Albéric Van Eeckhout. Zijn zoon, mr. Antoine Van Eeckhout vervoegde hem in de jaren ’80, gevolgd door mr. Koen Vandenberghe en mr. Lode Derudder. Op vandaag telt het kantoor 15 advocaten, 3 juristen en 5 medewerkers. We richtten ook een niche-kantoor op in Gent VDV iLaw en onder de naam Bridge bouwen we een netwerk op met Franstalige confraters uit Wallonië en Noord-Frankrijk.

Sinds vorig jaar ben ik vennoot bij VDV. Daar leid ik de cel aansprakelijkheids- en verzekeringsrecht. Ik maak deel uit van het financiële team en teken samen met de andere vennoten de strategie uit van ons kantoor.

Verder ben ik partner van Stijn en mama van drie actieve kindjes: Juul (8), Axelle (6) en Rafael (1). Ja, een strak agendabeheer ben ik alvast gewoon!
 

U maakt deel uit van het kantoor van oud-stafhouders Albéric Van Eeckhout en Antoine Van Eeckhout. De werking van de balie is u dus wellicht niet vreemd. Heeft dat meegespeeld in uw beslissing om u kandidaat te stellen voor zowel de raad als de algemene vergadering?

Absoluut! Ik kreeg alvast het goede voorbeeld. Mr. Albéric Van Eeckhout was voor mijn tijd stafhouder, maar hij bleef altijd 'meneer de stafhouder'. Mr. Antoine Van Eeckhout was zelfs tweemaal stafhouder: eerst van de balie Kortrijk en daarna de eerste stafhouder van de balie West-Vlaanderen, waarmee hij zich volledig kon inzetten voor de toch wel zeer geslaagde fusie. Op een paar jaar tijd is de balie West-Vlaanderen primus inter pares geworden.

De betrokkenheid bij de balie werd mij als het ware met de paplepel meegegeven. Ik hoop dat ik dit als lid van de raad van de Orde én van de algemene vergadering van de OVB kan verderzetten.
 

Wat is volgens u de grootste uitdaging voor de advocatuur? En welke rol heeft de Orde (balie / OVB) daarin te vervullen?

De West-Vlaamse balie streeft naar een efficiënte organisatie, open communicatie, digitalisering en innovatie, steeds met het nodige respect voor afspraken en afdelingen. Ik kan mij daar alleen maar achter scharen.

Ook de communicatie en samenwerking met de andere actoren uit justitie en de rechtszoekenden vind ik prioritair. Henri vervult daarbij een cruciale, voorbeeldige rol. Geen enkele balie heeft zo’n efficiënt communicatiekanaal.

De advocatuur bevindt zich volgens mij op een kruispunt. Enerzijds is er de toenemende digitalisering van de kantoren en van justitie. Anderzijds zijn er duidelijk ook kapers op onze kust, zoals de bedrijfsjuristen, de cijferberoepers, consultants, etc.

We moeten ons onderscheiden als kwaliteitslabel. Met onafhankelijkheid, beroepsgeheim, vertrouwelijkheid, moderne kantoren en een voortdurende opleiding als troeven. Met deze meerwaarden zijn we als advocaat de beste partner van de klant.

Daarnaast is ook een kentering merkbaar in het pro Deo-systeem. De recente verhogingen van de inkomensgrenzen zorgen ervoor dat een groot aantal rechtzoekenden in aanmerking komen voor pro Deo. Dit is op zich een positief gegeven, echter schrikt de soms verregaande administratie sommige confraters af, wat te betreuren valt. Dit is een agendapunt waarvoor ik mij zeker wil inzetten.

Tenslotte is er een verhoogde werkdruk door onder meer de mondiger wordende cliënt, maar ook the war for talent die speelt binnen de advocatuur. Een goede work-life balans vinden is geen sinecure. De balie kwam hieraan reeds tegemoet door in te zetten op de mentale gezondheid en een gepaste vertrouwenspersoon aan te stellen. Ook de Jonge Balie draagt zijn steentje meer dan bij door o.a. allerhande 'geestverruimende' activiteiten te organiseren.

Advocaat ben je niet voor even, het is voor het leven. Ik wens die gedrevenheid en passie voor de advocatuur ook te kunnen inzetten als lid van de raad en van de OVB. Het zou alvast een eer zijn om te mogen bijdragen aan het stafhouderschap van mr. Carmen Matthijs, onze eerste vrouwelijke stafhouder. Met mij als lid zou men alvast een enthousiast ‘jonkie’ rijker zijn!


Succes met de verkiezingen!

 

Reactie toevoegen

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.