Corona

Nieuwe kandidaten aan het woord | Piet Lombaerts.

We leggen de komende weken alle leden van de raad eens op de rooster met HENRI om te horen hoe het afgelopen jaar verliep, maar HENRI wil ook nieuwe kandidaten voor de raad van de Orde even uithoren over hun ambities. Vandaag komt Piet Lombaerts aan bod.

Sinds 1987 is Piet actief als advocaat. Hij verleent vaak bijstand aan diverse bouw- en constructiebedrijven, architecten en studiebureaus, onder meer op het gebied van overheidsopdrachten, een materie waarin hij in al die jaren een zeer gedegen expertise heeft opgebouwd.
Piet is ook gemeenteraadsvoorzitter in Kortrijk geweest.

Dag Piet, kan je jezelf, naast deze intro, even voorstellen?

Zeker! Ik ben geboren in Gent op 24 oktober 1962 en ben gehuwd met onze confrater Trees Vuylsteke in 1989 en vader van 3 kinderen. Ik werk sinds 1989 voor wat vandaag DLPA advocaten geworden is, voordien Declerck en Partners waar ik sinds 1995 ook vennoot ben. Ik heb in het verleden altijd met veel genoegen geprobeerd om iets bij te dragen aan de organisatie van ons beroep: als lid en voorzitter van de conferentie van de jonge balie, Voorzitter BJB, lid van de raad van de orde en de OVB.

Waarom opnieuw kandidaat voor de raad van onze balie?

Ik ben ambitieus en wil graag meewerken aan verschillende zaken:  de modernisering en vernieuwing van ons beroep, de kwaliteit van de dienstverlening, de aanpassing aan de steeds vlugger wijzigende maatschappelijk context, de uitdaging om advocaten als echte ondernemers te helpen wapenen tegen de steeds groter wordende concurrentie, ...
Maar ook het aantrekkelijk houden voor jongeren van ons mooie beroep van advocaat vind ik erg belangrijk.

Na een aantal jaren eerder te hebben gefocust op de uitbouw van ons kantoor, maak ik graag terug wat tijd voor het beroep en de organisatie daarvan. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan.

Wat vindt u dat goed loopt en wat vindt u dat beter kan lopen aan onze balie?

 De fusies van de balies is een fantastische operatie geweest. Ik heb veel respect voor de volgehouden inspanningen van zij die aan het roer stonden. Ondanks alle inspanningen en lopende initiatieven wordt de orde en OVB nog te vaak en ten onrechte als wereldvreemd en weinig modern beschouwd, en heb ik de indruk dat dit eerder een probleem van communicatie met de achterban is.

Hoe ervaart u de coronacrisis vanuit de advocatuur? En wat zal dat als impact hebben op de advocatuur, de balies en justitie in de toekomst?

Het zal ons vooral dwingen om na te denken over modernisering en efficiëntie (bijvoorbeeld op vlak van dure kantooroppervlakte is, tijdverlies in het verkeer, in de rechtbanken …). Het lijkt er niet onmiddellijk op dat de advocatuur hierdoor minder werk zal hebben, eerder ander werk.  We moeten de leden van de balie helpen om daarop in te spelen.

Veel succes, Piet!

*Piet is kandidaat voor de raad van de Orde.