Corona

Nieuwe kandidaten aan het woord | Stephanie Depuydt.

We leggen de komende weken alle leden van de raad eens op de rooster met HENRI om te horen hoe het afgelopen jaar verliep, maar HENRI wil ook nieuwe kandidaten voor de raad van de Orde even uithoren over hun ambities. In dit artikel komt Stephanie Depuydt aan bod.

Dag Stephanie, kan u zich even voorstellen?

Ik ben Stephanie Depuydt. Ik studeerde aan de KULAK, vervolgens de KULEUVEN. Ik behaalde ook mijn Master in Commercial Law aan de Universiteit van Bristol, Engeland. Ik ben ondertussen 15 jaar aan de balie. Ik begon mijn stage op het kantoor Soete & Ampe in 2004 in Oostende. In 2010 startte ik mijn eigen kantoor te Koekelare.  Ik ben gehuwd en heb twee zoontjes, die 3 jaar en 7 jaar zijn. Mijn hobby’s zijn culinair koken, tuinieren en toneel.

Waarom ben je kandidaat voor onze raad? 

Ik ben altijd al nauw betrokken geweest bij de balie. Ik zetelde reeds in 2010-2011 in de raad van de Orde en was toen secretaris. Ik speelde mee en regisseerde de revue.

Doordat mijn oudste zoon in 2014 de diagnose hersenverlamming kreeg en ik ondertussen ook zelf gezondheidsproblemen had, heb ik een tijdje moeten stoppen met werken. Ondertussen ben ik al een paar jaar terug aan het werk. Maar dat gaat niet zonder problemen. Al vele malen werd ik opgebeld door een confrater die ziek is en met vragen zit. Ik zou hen nog beter kunnen helpen als ik opnieuw lid ben van de raad. Mijn hart blijft kloppen voor de advocatuur en de advocaten, vandaar dat ik mij opnieuw kandidaat heb gesteld.

Wat vind jij dat goed loopt en wat zou beter kunnen aan onze balie? 

De balie is behoorlijk mee met zijn tijd. We werden goed geïnformeerd tijdens de coronacrisis.

Ik denk dat het een oud zeer is dat de relatie tussen de advocaten, de balie en de magistratuur beter moet. Het respect van sommige magistraten voor de advocaten is er met de jaren niet op verbeterd. Er moet ook geijverd worden dat wij minder tijd verliezen op de rechtbank. De technische middelen voor beveiligde teleconferenties zijn er.
Waarom kunnen wij hiervan geen gebruik maken?

Ook eenduidige regels, die hetzelfde zijn in iedere rechtbank en op een zelfde manier worden toegepast zouden ons leven vereenvoudigen. De balie heeft daar zeker een belangrijke rol in te spelen.  

Wat zou je graag zelf realiseren als je zou verkozen zijn?

Een beter sociaal vangnet voor advocaten die ziek worden of andere moeilijkheden ervaren. Je weet nooit wanneer het je overvalt. Een ongeval, ziekte, een echtscheiding of een ziek familielid, dat heeft een ongelofelijke impact op je leven.

Hoe ervaart je de coronacrisis vanuit de advocatuur? En wat zal dat als impact hebben op de advocatuur, de balies en justitie in de toekomst?

De coronacrisis toont aan hoe noodzakelijk ons beroep is als beschermer van onze grondwettelijke rechten en de mensenrechten.

Jammer genoeg, ervaar ik ook dat voor de advocaten met een zwakke gezondheid of met een moeilijke familiale situatie de coronacrisis er zwaar op inhakt. We zullen als balie in de komende tijd zeer waakzaam moeten zijn voor advocaten die ondersteuning nodig hebben. Het is volgens mij daarbij niet voldoende om passief af te wachten, maar het is ook niet nodig om betuttelend op te treden.

De webinars van de OVB die gratis toegankelijk waren, mogen van mij zeker een vaste waarde worden en kunnen misschien ook door onze balie gratis georganiseerd worden. Hopelijk kan er ook minder tijd verloren worden door meer zaken schriftelijk te behandelen of te pleiten op uur via beveiligde teleconferenties, zonder dat er daarvoor dure platformen moeten opgezet worden.

Veel succes bij de verkiezingen, Stephanie!

*Stephanie is kandidaat voor de raad van de Orde.