Corona

Nieuwe kandidaten aan het woord | Thomas Vandemeulebroucke

We leggen de komende weken alle leden van de raad eens op de rooster met HENRI om te horen hoe het afgelopen jaar verliep, maar HENRI wil ook nieuwe kandidaten voor de raad van de Orde even uithoren over hun ambities.
Thomas Vandemeulebroucke is één van die kandidaten.

Thomas (° 1980, Kortrijk) studeerde af aan de Katholieke Universiteit van Leuven in 2003. Gepassioneerd door het strafrecht volgde hij stage aan de Brugse balie en in 2006 startte hij zijn eigen kantoor in Kortrijk. Doorheen de jaren werd het strafrecht de voorkeursmaterie van Thomas.

Stel je, na deze introductie, even kort voor Thomas?

Ik ben dus Thomas en aan de balie sinds 2003, gepassioneerd in het leven en in de advocatuur. Werken om te leven en niet leven om te werken, is het motto waar ik achter sta. Sport en avontuur is mijn passie. In de advocatuur sta ik graag borg voor ALLE rechten van de mens, in het bijzonder de rechten van verdediging, maar ook de rechten die in de grondwet zijn gebeiteld en sinds de corona crisis al te vaak met de voeten worden getreden.

Waarom uw kandidatuur, Thomas?

Ik heb mij kandidaat gesteld op uitdrukkelijk verzoek van een aantal confraters, die graag een nieuwe wind zien waaien en het strafrecht/strafpleiters graag wat minder in de kou zien staan.

Wat zou u anders aanpakken? Of wat vindt u van de aanpak van de balie West-Vlaanderen?

Ik heb geen klachten omtrent het huidige beleid aan de balie en alle mensen die tot nu toe in de orde zaten hebben voortreffelijk werk geleverd. Die mensen mogen nu graag genieten van welverdiende rust. ;)

Als ik verkozen zou zijn, zal ik in eerste instantie een luisterend oor proberen te bieden omtrent problemen die confraters ondervinden met andere actoren van justitie, zoals magistratuur, staand en zetelend, politie en sociale diensten, gevangenis en meer.

Over welke problemen gaat dat dan?

Ik heb toch het gevoel dat advocaat zijn niet meer betekent wat het vroeger was en dat heden al te vaak, misschien ook door de schuld van de advocaat zelf, de advocaat langs de kant wordt geschoven en er niet meer naar ons geluisterd wordt. Ik vind dat de macht terug aan de advocatuur moet zijn in de strijd naar rechtvaardigheid en wapengelijkheid binnen het strafproces. Graag draag ik daartoe mijn steen bij, om de weegschaal van justitie terug in balans te krijgen en de advocatuur een volwaardige stem aan te reiken in het debat om schuld en straf.

Hoe ervaart u de coronacrisis vanuit de advocatuur? En wat zal dat als impact hebben op de advocatuur, de balies en justitie in de toekomst?

De coronacrisis is een draak en wordt aangegrepen door actoren van justitie om, onbewust waarschijnlijk, de Grondwet en lang verworven rechten met de voeten te treden. Ik snap de noden van de volksgezondheid, maar wat heden gebeurt, raakt kant noch wal.

De rechten van verdediging worden op heden vertrappeld door het virus en daar moet snel een eind aan komen.

Succes, Thomas!

*Thomas is kandidaat voor de raad van de Orde.

 

Thomas