Quiz voor confrater Matthias Crombez (+ 2019)

De Conferentie Jonge Balie Veurne had op 20 november 2020 een algemene kennisquiz willen organiseren, maar strenge coronamaatregelen beslisten daar toen anders over. Een jaar later op 26 november 2021 was het dan toch zo ver. In zaal Zonnebloem in Veurne stonden 16 tafels op ruime afstand van elkaar opgesteld. Groepjes van vier kwamen druppelsgewijs toe. 

Deze quiz stond volledig in het teken van de herdenking van confrater Matthias Crombez, actief lid van de Veurnse Conferentie, die op 15 december 2019 overleed aan een hersentumor, amper 30 jaar oud geworden.  Veel jonge confraters, die Matthias als student of jonge confrater gekend hadden, kwamen graag naar Veurne om te kwissen.  Ook de ouders van Matthias, Didier en Kathy, zus Sarah en haar man Jonathan namen deel aan deze quizavond.  Onder de ploegnaam raadslieden  vormden vier leden van de raad van de Orde balie West-Vlaanderen:  Filip, Isabelle, Frede en Nicolaas, een te duchten team. Hun tafelnummer 13 zou hen geluk brengen, dat beweerden ze op voorhand. 

De conferentie van de jonge balie Veurne met Voorzitter Brecht Gekiere, ondervoorzitter Jonas Bel en de leden Stephanie Allaert, Sofie Vangheluwe, Dafné Dequeker, Marietta Voskanian en Naomi Dolfen zorgden voor een goede voorbereiding,  vlotte organisatie en een mooie prijzentafel.  De ondersteunende medewerking van de ouders Didier en Kathy Crombez werd hierbij in dank aanvaard. De volledige opbrengst van de avond wordt geschonken aan Kom op tegen Kanker.

Ondergetekende was samensteller en presentator van de quiz.  De vragenreeksen waren zeer uiteenlopend en hielden vaak verband van Matthias en zijn bezigheden.  Zo kwam zijn favoriete voetbalploeg Club Brugge aan bod, werd een greep gedaan uit zijn vele reizen naar alle uithoeken van de wereld (Australie, Canada, Disney World, Japan, ...)  en konden de deelnemers met Matthias virtueel 20 sterrenrestaurants quoteren en lokaliseren.  Film en muziek kwamen ook aan bod en er werd uitgebreid gevraagd naar namen van Europese en Belgische politici. De Rode draad stond in het teken van gekroonde hoofden, die moesten leiden naar Denemarken en het paleis Fredensborg. In een potpourri reeks (zonder wetten) kwamen zijdelings de activiteiten van de Jonge Balie aan bod en over de zwanenzang van Balie Veurne op 30 augustus 2018 ging de 110e en laatste vraag.

Was het een moeilijke quiz?  

Dat hangt natuurlijk af van het niveau van de deelnemers en hun parate kennis, zonder gebruik van multimedia en internet. Er waren 132 punten te verdienen.  Op twee ploegen na, behaalde iedereen meer dan de helft van de punten ; de winnende ploeg  zelfs 79%.  Halfweg bedroeg het verschil tussen de eerste vijf ploegen amper 5 punten. Die kloof groeide mondjesmaat na de pauze. De bende van ellende (eigen naamkeuze) eindigde als laatste met nog altijd 60 punten, amper 2 punten minder dan de vrolijke vrienden.  De top vijf in omgekeerde volgorde:

5. CJBooster (cjb Brugge):  85,5p  4. OC Partycrew (cjb Ieper) : 87p  3. Team II Kulakkers: 92,5p  2. De Wikipedia’s (met beide ouders van Matthias ) 95,5p  en 1. Raadslieden (raad orde WVL): 104p.

Misschien voor herhaling vatbaar?

Johan Decadt, quizmaster van dienst.                                                   

Reactie toevoegen

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.