Achterstand verwerking BJB-dossiers

Wegens een verhoogde instroom aan te behandelen dossiers, is er sinds midden augustus een achterstand ontstaan in het verwerken van de BJB-aanvragen.

De raad van de Orde heeft in zijn zitting van 14 september 2023 navolgende maatregelen goedgekeurd die de BJB-medewerkers moeten helpen om optimaal te focussen op het verwerken van de aanvragen.

 

 • Op de pro-Deozittingen in Brugge en Kortrijk worden de dossiers aangemaakt op de zitting door de zittingsvoorzitters (met gebruik van kaartlezers), zodat automatisch een advocaat met de relevante inschrijving kan worden gekoppeld. Indien dit goed loopt, wordt dit uitgebreid tot alle andere locaties en dienen de BJB-medewerkers niet langer tijd te besteden aan de opmaak van lijsten voor de voorzitters.
   
 • Om te kunnen focussen op de behandeling van de aanvragen, werkt het BJB vanaf 25 september 2023 twee namiddagen met gesloten deuren. Op dinsdag en donderdag is het BJB vanaf 12.30 uur telefonisch niet bereikbaar. Dit betreft een testfase, die aan beide zijden (BJB/advocaat) dient te worden geëvalueerd.
  Daarnaast worden een aantal bijkomende processen aangepast en gestroomlijnd.
   
        
 • Op middellange termijn verwacht het BJB een bijkomende efficiëntieverbetering via de mogelijkheid voor derden (OCMW, gemeentes, NMBS, etc.) om rechtstreeks aanvragen te kunnen aanmaken in de BJB-module. Op vandaag komen deze aanvragen per mail binnen en dient de volledige input door het BJB-team te gebeuren. Deze nieuwe werkwijze (verwacht in januari 2024) laat de aanmaak bij de derde partij en geeft het BJB de mogelijkheid zich te focussen op haar voornaamste kerntaak, zijnde de controle op de toekenningsvoorwaarden.  

Indien deze maatregelen niet zouden volstaan om de achterstand structureel onder controle te houden, dient te worden gedacht aan bijkomende maatregelen.
 

Het BJB-team doet er alles aan om de achterstand weg te werken en uw aanvragen zo snel mogelijk af te handelen. Bedankt voor uw geduld en begrip.

 

Commentaar

Frank Cambien

Geachte Stafhouder en Leden van de Raad van de Orde,
Geachte Voorzitter en Leden van het BJB West- Vlaanderen,
Als gewezen voorzitter van het BJB oud- balie Kortrijk heeft het bureau mij steeds nauw aan het hart gelegen.
Dank voor de maatregelen die jullie treffen om het systeem te optimaliseren.
Van de gelegenheid wil toch ook gebruik maken om te signaleren dat er nog steeds een aantal storende fouten in de nieuwe module blijven voorkomen.
Misschien moeten die ook maar eens aangepakt worden.
Eén voorbeeld: Ik ontvang alle berichten 2x, soms zelfs 3x.
Hoe dat komt weet ik niet.
Frank Cambien

Geplaatst op di, 03/10/2023 - 09:51

Reactie toevoegen

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.