Activeer uw Jbox!

U ontving deze maand misschien een mail met de melding dat een zending werd verstuurd naar uw persoonlijke Jbox.

Via deze webapplicatie kunnen griffies afschriften van vonnissen of arresten evenals andere briefwisseling in een beveiligde omgeving digitaal versturen. Conform het KB van 16 juni 2016 wordt via de Jbox het bewijs geleverd dat de elektronische zending bij de bestemmeling is toegekomen. In die zin beantwoordt een verzending via Jbox aan de voorwaarden van een aangetekende brief met ontvangstbewijs of van een gerechtsbrief.

Hoe werkt de Jbox precies?

De griffie van de rechtbank verstuurt via de Jbox, die in verbinding staat met het e-Box-netwerk van Justitie, een bericht, met de juridische waarde van een aangetekende zending, naar de betrokken advocaat. Die laatste ontvangt een mail met de melding dat er een zending is toegekomen (een notificatie).

De advocaat kan vervolgens, via het DPA-platform, het bericht openen, downloaden en printen.

Hoe activeer ik mijn persoonlijke Jbox?

U meldt zich aan op het DPA-platform met uw advocatenkaart. Na het aanvaarden van de algemene voorwaarden, is uw Jbox geactiveerd.

Voor het ontvangen van zendingen van de griffies worden geen kosten aangerekend . Advocaten zullen  in een later stadium de berichten ook kunnen beantwoorden  en zelf berichten en documenten kunnen verzenden.

Wie doet mee?

In onze provincie is er een uitrol naar de vredegerechten van Izegem, Roeselare, Torhout en Veurne.

10/09: Ieper

15/09: Oostende 1

16/09: Menen

17/09: Oostende 2

22/09: Kortrijk 2 en Waregem

23/09: Kortrijk 1

24/09: Poperinge

28/09: Brugge 2

29/09: Brugge 1

30/09: Tielt

01/10: Brugge 4

02/10: Brugge 3

Ook de Nederlands- en Franstalige arbeidsrechtbanken van Brussel zullen weldra via de Jbox communiceren.

De lijst zal ongetwijfeld worden aangevuld en ook die van de andere juridische partners zal nog uitbreiden. Notarissen zijn nu al aangesloten, de gerechtsdeurwaarders, de provincies en sommige steden en gemeenten zullen deel uitmaken van dit beveiligd, gesloten communicatiekanaal. Al deze actoren zullen in de (nabije) toekomst documenten in uw persoonlijke Jbox kunnen droppen.