Arbeidsrechtbank Gent start Kamer Minnelijke Schikking op vanaf 1 sepember 2024

De arbeidsrechtbank Gent beschikt, in navolging van de schikkingskamer van de ondernemingsrechtbank Gent zoals toegelicht door mr. Alex De Visscher, sinds 1 september 2024 over een Kamer Minnelijke Schikking (KMS). Deze kamer behandelt geschillen tussen werkgevers en werknemers over arbeidsovereenkomsten. De KMS streeft ernaar om beide partijen met elkaar te verzoenen en een gerechtelijke procedure te vermijden.
 

Vrijwillige basis

Werkgevers en werknemers kunnen op vrijwillige basis een geschil voor de Kamer Minnelijke Schikking (KMS) brengen. Zo kunnen ze een gerechtelijke procedure voor de arbeidsrechtbank vermijden.

De KMS bestaat uit een beroepsmagistraat en twee rechters in sociale zaken. De partijen kunnen zich laten bijstaan door een advocaat of een vakorganisatie. Als de KMS met de verschillende partijen tot een (al dan niet gedeeltelijk) akkoord komt, wordt dit vastgelegd in een proces-verbaal van minnelijke schikking of een akkoordvonnis. Dit PV van minnelijke schikking heeft dezelfde waarde als een vonnis. Als een akkoord niet vrijwillig wordt nageleefd, kan het worden afgedwongen via een gerechtsdeurwaarder.
 

Ook mogelijk in hangende zaken

Voor hangende zaken wordt gewerkt met een screeningstool met conflict- en partij-indicatoren, ontwikkeld door door Renaat Hoop, docent-onderzoeker aan de VIVES Hogeschool en rechter in sociale zaken in de arbeidsrechtbank Gent en onderzoeker van de Vives Hogeschool. Lees hier meer over dit onderzoek: Naar een vlottere bemiddeling in arbeidsconflicten via een versterking van de doorverwijzing.

Wanneer de voorzitter van een (contractengeschillen-)kamer in hangende zaken vaststelt dat een aanhangig gemaakte zaak zich meer leent voor een poging tot verzoening door de rechter in de kamer minnelijke schikking, dan wel voor de doorverwijzing door de rechter naar een gerechtelijk bemiddelaar in plaats van voor de klassieke procedure, zal hij de partijen en hun raadslieden/vakvertegenwoordigers daarover informeren.

Volgende partij- en conflictindicatoren werden door de onderzoekers van de Vives hogeschool geselecteerd om na te gaan of een hangende zaak zich eerder leent voor het klassieke procederen, dan wel voor een doorverwijzing naar de kamer minnelijke schikking met het oog op een poging tot verzoening of voor een doorverwijzing naar een gerechtelijk bemiddelaar:

  • De partijen hebben een familiale band
  • De partijen voelen zich sterk emotioneel betrokken bij de zaak
  • De partijen zullen in de toekomst nog een (werk-) relatie moeten onderhouden
  • Er is tussen partijen al sprake geweest van (verbale of fysieke) agressie
  • Het conflict is sterk geëscaleerd
  • Partijen vinden een discrete oplossing/vertrouwelijkheid belangrijk
  • Partijen vinden een snelle oplossing belangrijk
  • Partijen vinden een goedkope oplossing belangrijk
  • Partijen willen graag zelf invloed uitoefenen op de oplossing/ Er is nood aan maatwerk
  • Partijen willen dat de rechter zich over de zaak uitspreekt (bv. men wil een precedent, openbaarheid …)
  • Er is in het verleden al een mislukte onderhandelingspoging geweest
  • Partijen tonen enige onderhandelingsbereidheid
  • De advocaten van de partijen zijn bereid mee te gaan in een bemiddeling/verzoening
     
De voordelen van een Kamer Minnelijke Schikking

Een behandeling door een KMS biedt veel voordelen. “Zo zijn KMS-rechters die een verzoeningspoging behandelen, nooit betrokken bij een eventuele latere procedure voor de arbeidsrechtbank”, vertelt rechter Evelien de Kezel. “Alle informatie wordt dus vertrouwelijk behandeld. De partijen behouden zelf ook de controle over het verloop van hun verzoeningspoging. Als ze dit wensen, kunnen ze de behandeling door de KMS altijd stopzetten.”

“Bij geschillen rond arbeidsovereenkomsten geldt een heel korte verjaringstermijn”, aldus Evelien de Kezel. “Vaak is dit slechts 1 jaar na het einde van de arbeidsovereenkomst. Maar wie een beroep doet op de KMS ziet de verjaringstermijn een maand geschorst worden. En als alle partijen voor de KMS verschijnen, wordt die geschorste verjaringstermijn zelfs verlengd zolang de verzoeningspoging duurt.”

“We zagen reeds in Antwerpen dat akkoorden van een KMS door alle partijen vaak vrijwillig worden nageleefd. Bovendien is een behandeling bij een KMS gratis. Partijen moeten geen rolrecht of andere proceskosten betalen.”

De KMS behandelt alleen geschillen over arbeidsovereenkomsten. Voor geschillen in verband met sociale uitkeringen (werkloosheid, ziekte, pensioenen, leefloon,…), arbeidsongevallen of de collectieve schuldenregeling kan men niet bij de KMS terecht. Complexe geschillen kunnen ook doorverwezen worden naar een gerechtelijk bemiddelaar, wanneer partijen een minnelijke oplossing nastreven.
 

Verzoekschrift

Wie een beroep wenst te doen op de Kamer Minnelijke Schikking kan een verzoekschrift indienen bij de arbeidsrechtbank. Een modelverzoekschrift en meer informatie over KMS vind je op de website van de arbeidsrechtbank Gent


Arbeidsrechtbank Gent organiseert meet & greet voor bemiddelaars

De arbeidsrechtbank Gent wil graag de bemiddelaars op wie zij een beroep kan doen als gerechtelijk bemiddelaar beter leren kennen. Daartoe organiseert men op 18 oktober 2024 een meet & greet in het arbeidshof Gent. Meer info vindt u hier.

 

Reactie toevoegen

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.