Artikel 1382 is dood, leve boek 6 ‘Buitencontractuele aansprakelijkheid’ BW: overzicht en krachtlijnen
De Conferentie Jonge Balie Kortrijk organiseert ook dit jaar een studiecyclus waarbij sprekers uit diverse sectoren van het recht elk een specifieke topic behandelen.
Voor een totaalprijs van 425 euro (leden) of 500 euro (niet - leden) kan u 21 permanente vormingspunten verzamelen. Wie voor afzonderlijke studieavonden wenst in te schrijven, betaalt per studieavond 70 of 80 euro.
De studieavonden starten telkens stipt om 19.00 uur in de Kulak. Er wordt een hapje en drankje voorzien tijdens de pauze.
U volgt de studieavond liever online? Geen probleem! Beide opties worden aangeboden.
Artikel 1382 is dood, leve boek 6 ‘Buitencontractuele aansprakelijkheid’ BW: overzicht en krachtlijnen
11 februari 2025 | Dr. Sébastien De Rey
Sinds enkele jaren waait een wind van hervorming door ons Burgerlijk Wetboek. Op 1 januari 2025 treedt nu ook boek 6 ‘Buitencontractuele aansprakelijkheid’ in werking. Hoewel de hervorming bedoeld is als een evolutie, eerder dan een brutale revolutie, is zij niet tot een loutere codificatie beperkt. Deze uiteenzetting verschaft een overzicht van de hervorming. De bespreking heeft aandacht voor haar doelstellingen en krachtlijnen en benadrukt, bij de bespreking van de nieuwe wetteksten, de vernieuwingen ten aanzien van het oude recht.
Sociaal strafrecht
25 februari 2025 | Mr. Simon Vereecke
2024 was een bewogen jaar in het sociaal strafrecht en meer bepaald ook in de bouwsector. De controlemaatregelen werden opgevoerd en de strafsancties werden aangescherpt. Dit is het directe gevolg van enkele recente schandalen, waarbij het sociaal strafrecht er steeds meer in slaagde de volledige media-aandacht te halen.
Tijdens deze sessie worden de meest spraakmakende sociaalrechtelijke wijzigingen toegelicht. Hierbij wordt onder meer stilgestaan bij het nieuwe decreet ketenaansprakelijkheid, het nieuwe verbod op financiële onderaanneming, de wijzigingen aan het sociaal strafwetboek, enz.
De bedoeling is daarbij ook een praktische insteek te geven die nuttig kan zijn voor alle juristen die actief zijn in de bouwsector.
Omgevingsrecht vandaag en morgen
18 maart 2025 | Mr. Bart De Becker
Omgevingsrecht is overal: stikstof in de landbouw, PFAS in de bodem, klimaat in de rechtbank, een watertoets in uw omgevingsvergunning en ontharding in uw voortuin. U krijgt in deze opleiding een algemeen overzicht van de omgevingswetgeving en rechtspraak. Mr. Bart De Becker neemt u mee doorheen het ABC van het Omgevingsrecht, van Afvalstof tot Zonevreemde woning. U krijgt ook een vooruitblik naar relevante wijzigingen die op stapel staan, zoals het Omgevingsbesluit en de Modulaire Omgevingsvergunning.
Actualia ontwikkelingen in het consumentenrecht
1 april 2025 | Prof. dr. Reinhard Steennot
Prof. dr. Reinhard Steennot licht in deze sessie enkele actuele ontwikkelingen in het consumentenrecht toe. Daarbij zal onder meer ingegaan worden op nieuwe wetgeving (invordering van schulden van de consument) en op de impact van rechtspraak van het Europese Hof van Justitie (bijvoorbeeld bij de toepassing van informatieverplichtingen en de regelen inzake onrechtmatige bedingen).
Fiscale hervorming: noodzakelijk kwaad of gouden kans?
29 april 2025 | Mr. Tomas Dujardin
Al in juli 2022 lanceerde Minister van Financiën Vincent Van Peteghem zijn blauwdruk voor een bredere fiscale hervorming. De doelstelling was duidelijk: het verlagen van de belastingdruk op arbeid en het evenwichtiger belasten van vermogen(sinkomsten). Vivaldi is er niet in geslaagd een hervorming te realiseren. Bij het ter perse gaan van deze folder is het nog steeds duidelijk dat een hervorming zich opdringt maar veel minder zeker of deze zal worden gerealiseerd door de Arizona coalitie.
Wat er ook van zij, het is nuttig om stil te staan bij een aantal geplande hervormingen, zoals het invoeren van
een meerwaardebelasting op aandelen, een vermogenswinstbelasting, wijzigingen aan de zogenaamde fiscale “koterijen” zoals het gunstregime voor auteursrechten, cafetaria- en optieplannen, etc.
Daarnaast houden we halt bij een aantal belanghebbende wijzigingen die werden doorgevoerd inzake fiscale procedure. We besteden aandacht aan verschillende fasen van de fiscale procedure en de rechtspositie van de belastingplichtige: welke rechten heeft hij/zij en welke middelen staan hem/haar ter beschikking met een focus op directe belastingen, BTW en het aantekenen van bezwaar.
Actualia jeugdrecht
20 mei 2025 | Mr. Annelies Delesie, mevr. Ellen Van Royen en dhr. Maarten Ampe
Het jeugdrecht staat niet stil. De afgelopen jaren zijn er een aantal evoluties geweest, zowel in VOS- als MOF-dossiers. In deze vorming wordt een stand van zaken gegeven en worden de voornaamste pijnpunten van deze wijzigingen blootgelegd.
Ook zullen de werking van het crisismeldpunt en de afhandeling van jeugddossiers op het niveau van het Openbaar Ministerie worden toegelicht.
Er zal tevens worden stilgestaan bij de al dan niet tussenkomst van de familiale verzekering in jeugddossiers. Maar al te vaak hoort men dat er dekking wordt geweigerd omwille van opzet van de minderjarige maar is dit ook correct? En wat met de mogelijkheid tot regres tegen de minderjarige?
Alternatieve geschillenoplossing en -beslechting
10 juni 2025 | Prof. dr. mr. Stefaan Voet en mr. Trees Vuylsteke
Geschillen worden in de regel beslecht door rechtbanken. De laatste jaren zagen echter verschillende vormen van alternatieve geschillenoplossing (zoals bemiddeling) en geschillenbeslechting (denk aan arbitrage) het levenslicht. Hoewel deze alternatieve trajecten zich grotendeels buiten de rechtbank situeren, worden zij door die rechtbanken in toenemende mate actief ondersteund en zelfs gestimuleerd, in de wetenschap dat zij soms beter dan een gerechtelijke procedure kunnen leiden tot een globale en duurzame oplossing van een conflict, op maat van de partijen.
Tijdens deze studieavond zullen de sprekers stilstaan bij de waaier aan mogelijkheden van alternatieve geschillenoplossing en -beslechting, zowel vanuit het standpunt van de rechter als van de advocaat of de partijen. Bijzondere aandacht zal worden besteed aan de nieuwe regeling inzake de kamers voor minnelijke schikking en aan de bemiddeling als oplossingstraject. Er zullen handvaten worden aangereikt om de juiste keuze te maken tussen deze verschillende vormen en om partijen bij deze trajecten adequaat te begeleiden. Ook mogelijke juridische en andere valkuilen komen aan bod.