Balie gedenkt oud-stafhouder Christian Deleu

Op vrijdag 22 april knoopte de balie in het ‘oude’ gerechtsgebouw in Kortrijk terug aan met een - even - oude traditie om samen met de rechtbank van eerste aanleg een overleden stafhouder, die veel voor de balie betekend heeft, te herdenken.

Achtereenvolgens betuigden de afdelingsvoorzitter van de rechtbank, de afdelingsprocureur, de afdelingsgriffier en de balie bij monde van oud-stafhouder Luc Lambert en onder regie van oud-stafhouder Frédéric Busschaert hun respect met een waardige en soms pakkende terugblik op alles wat stafhouder Deleu, die net bij aanvang van de coronacrisis onverwacht overleden was, voor de balie en ook voor de magistratuur betekend heeft.
 

.

 

Alle sprekers legden de nadruk op de vakbekwaamheid en  de inzet van stafhouder Deleu, die over de jaren heen een goede verstandhouding tussen balie en magistratuur en waardigheid in het beroep als credo met zich meedroeg.
 

Betekenisvolle mensen mogen niet in volledige stilte gaan. Zij verdienen een moment waarop hun betekenis wordt benoemd en waarop postuum hulde wordt gebracht.

Afdelingsvoorzitter Tine Buyse
 

.

 

Daarbij werd ook gewezen op het belang van vriendschappen binnen en naast het baliewerk, soms voor een leven lang.
 

Elke maandagavond passeerde ik langs zijn bureau, in de Louis Verweestraat. Ik tikte op het raam, zijn hand ging naar boven, het licht ging uit en twee minuten later waren we samen op weg naar Petit Paris, waar we aan een tafeltje aanschoven op het terras.

Oud-stafhouder Luc Lambert
 

De herdenking werd afgesloten met een pakkende minuut stilte.

Het waardevolle van het gebeuren deed bij velen nadien de hoop rijzen dat rechtbank en balie deze traditie in West-Vlaanderen opnieuw zullen opnemen.
 

Rik Devloo
Secretaris balie West-Vlaanderen

 

Commentaar

Laurent Deleu

Dank u voor het mooie eerbetoon. Het deed enorm deugd en het was fijn om zijn collega’s en vrienden terug te zien en lovende woorden van mijn vader te horen.

Geplaatst op do, 28/04/2022 - 18:33

Reactie toevoegen

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.