Bart's Branie | Dat het iets uitmaakt!

Gewezen stafhouder Bart Staelens geeft zijn eigenste blik op het reilen en zeilen binnen de Orde van Vlaamse Balies en daarbuiten.

 

De Vlaamse literatuur staat op een eerder laag pitje.  We hebben geen Streuvels meer, geen Elsschot, geen Boon, geen Claus.

Maar toch, veel blijft lezenswaardig.

Bert Moerman, afkomstig uit Zuienkerke, is een bijzonder interessante auteur.  “Niet dat het iets uitmaakt”, dit is een aan te bevelen literair werkje.

Het boek wordt aangekondigd als: “Het leven is een aaneenschakeling van keuzes die niet gemaakt worden.  Althans voor het hoofdpersonage van niet dat het iets uitmaakt.  Hij ondergaat, en voor hij het goed en wel beseft, is hij een succesvolle redacteur bij een uitgeverij en woont hij samen met een vrouw op wie hij niet verliefd is.”

De hoofdfiguur stippelt zijn leven inderdaad op een wat cynische wijze uit, hij maakt een bedenkelijke keuze maar daar ga ik nu niet op in.  Lees het boek, zo zou ik zeggen.  We maken allen een aaneenschakeling van keuzes in ons leven, waarbij toeval volgens de enen een grote rol speelt, volgens de anderen kiezen we als architect van ons eigen leven toch beduidend fundamenteler.

Voortdurend zien we jonge en minder jonge leden van onze balie keuzes maken.  Blijven we aan de balie of kiezen we voor een ander juridisch beroep?  Of kiezen we voor een niet-juridisch beroep?  Associëren we of vertrekken we uit een associatie?  Blijven we bij dezelfde stagemeester of wijzigen we zo snel mogelijk?

Een aantal confraters maken een carrière aan de balie van 50 jaar of meer.  Dit is ook een leven met een aaneenschakeling van keuzes, die dan al dan niet gemaakt worden.

De balie West-Vlaanderen is een warme balie en heeft aandacht voor de advocaten die een carrière van 50 jaar bijeengefietst hebben.

Dit vormt telkens de aanleiding tot een reflectie over die 50 jaar.  In 2023 zijn er 9 confraters gevierd, elk had eigenlijk zijn eigen en zeer specifieke invulling gegeven.  Dit jaar worden er 7 confraters gevierd, op 17 februari en 9 maart.

Met dankbaarheid kan er teruggeblikt worden en elke advocaat kan even verder nadenken over keuzes die dan liefst wel bewust gemaakt worden.

De save the date wordt herhaald op een andere plaats hier in Henri.  Welkom iedereen.  Dat het zeker iets uitmaakt!
 

Bart Staelens
 

Reactie toevoegen

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.