Bart's Branie | De prijs van de advocatenonafhankelijkheid

In deze rubriek geeft oud-stafhouder Bart Staelens zijn eigenste blik op het reilen en zeilen binnen de Orde van Vlaamse Balies en daarbuiten.
 

Als advocaat nemen we een specifieke plaats in in de maatschappij, in de rechtsstaat.  Een onafhankelijke advocatuur, als garantie voor de partijdigheid en de ongebondenheid van de advocaat die optreedt voor een cliënt, dit is van bijzonder groot belang.  Daarover zijn we het eens.

Maar wat is ons die onafhankelijkheid waard?  Welke inspanningen willen we ervoor doen?

Onafhankelijkheid houdt in dat de balie zichzelf bestuurt.  Onafhankelijkheid houdt in dat er een tuchtrecht gehanteerd wordt en dat we daarbij geen of zo weinig mogelijk pottenkijkers hebben.  Een onafhankelijke balie regelt dit zelf.

Onafhankelijkheid houdt in dat er zo veel als mogelijk wordt vermeden dat derdengelden oneigenlijk gebruikt worden en dat daarop toezicht bestaat.  Onafhankelijkheid houdt in dat er zelf gekeken wordt hoe opleidingen verbeterd worden.  Onafhankelijkheid houdt in dat de stage door onszelf geregeld wordt, dat we misbruiken bij ereloonbepalingen uitwieden.

Dat klinkt allemaal mooi, dat is mooi, en dat zou zelfs nog veel mooier kunnen en misschien moeten, maar wie doet dit?  Onafhankelijkheid houdt in dat liefst zo veel mogelijk advocaten zich ook geroepen voelen om de verantwoordelijkheid op te nemen bij het verzekeren van de onafhankelijkheid.  En confraterniteit kan perfect gepaard gaan met partijdigheid in de zaken – ook het gezelschapsleven, het plezier en het jolijt mogen verder verzekerd worden.

Als we het aantal kandidaten zien voor de verschillende functies, dan mogen we deels tevreden zijn.

Het zwaartepunt van de regelgeving en van het beleid ligt meer en meer bij de OVB.  Dat er dus verschillende nieuwe kandidaten zijn voor de AV OVB, is verheugend.

De Raad kende net voldoende kandidaten, zonder dat wij in West-Vlaanderen gedwongen waren de confraters te bestoken met een Tiktok-filmpje zoals in Antwerpen.  Bijzonder leuk Tiktok-filmpje, daar niet van.

De erelooncommissies, de conferenties jonge balie, de stageverantwoordelijken, tal van andere commissies van de Raad en de OVB, er zijn gelukkig zo goed als altijd voldoende kandidaten.

De openingsconferentie wordt ruim gevolgd, aan de verkiezingen wordt gelukkig door bijna iedereen geparticipeerd, dat zijn mooie tekenen van leven.

Ideaal is er niets, beter kan het altijd, maar in West-Vlaanderen zijn er klaarblijkelijk nog afdoende advocaten die hun bijdrage willen leveren om de onafhankelijkheid van de balie en van de advocaat mede te garanderen.  Zelfgenoegzaamheid moet ons vreemd zijn maar even gelukkig glimlachen, dat moet toch kunnen.
 

Bart Staelens
 

Reactie toevoegen

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.