Bart's Branie | Ethics

Gewezen stafhouder Bart Staelens geeft zijn eigenste blik op het reilen en zeilen binnen de Orde van Vlaamse Balies en daarbuiten.


Het Nieuwsblad kopt dat een voormalige Antwerpse strafpleiter, die zelfs “de rijzende ster van de advocatuur” genoemd wordt, veroordeeld is tot vijf jaar cel.  Samenspanning met het drugsmilieu.

Deze uitgedoofde maar blijkbaar ooit rijzende ster struikelde over het sky-ECC netwerk.

De krant weet ook te vertellen dat de vallende balie-ster zich rijkelijk liet betalen met wat door hem “pap” genoemd werd.  Of deze pap dan al dan niet frivool fiscaal werd behandeld, dat wordt niet verduidelijkt.

Een strafpleiter zal het op een aantal vlakken wellicht wat moeilijker hebben dan de confraters die zich kunnen uitleven in “bravere” rechtstakken.  Andere vragen van de cliënten, andere verwachtingen van de cliënten, andere morele kaders bij de cliënten.

Dit doet me denken aan een tafelgesprek met Michele.  Michele is een strafpleiter uit Palermo.  Michele zal wel veel werk hebben, zo wordt dus spontaan gedacht.  Palermo …  En Michele, hoe houd je je recht ten aanzien van de verleidingen die zullen geboden worden door het strafrechtelijk cliënteel in Palermo?  Michele was daaromtrent zeer duidelijk.  Moeilijkheden had en heeft hij nooit.  En er is maar één antwoord ten aanzien van alle verleidingen en potentiële normvervagingen: ethics.  Ethics, zo zei Michele beslist, daar komt het op aan.  Je trekt een lijn en je laat je ook niet uitnodigen op privé-feestjes en privé-amusementen door je strafrechtelijk cliënteel.

Het was volgens Michele dus eenvoudig.  Ethics en daarover gaat het.

Of het allemaal zo eenvoudig is, ik betwijfel het, maar het zeer besliste “ethics” van Michele is me steeds bijgebleven.

Misschien toch iets om over na te denken in de kerstperiode.  Behoudens de kalkoen, de gezellige verlichting, de shopping, het familiale gedruis: ethics.

De advocatuur wordt ermee om de oren geslagen, we moeten nu allemaal ondernemers zijn.  Ondernemers die zelfs kunnen en mogen failliet gaan, zonder dat de balie, volgens het Hof van Cassatie, daar veel consequenties uit zou mogen trekken.

Maar toch, wat zou de ondernemende advocatuur zijn zonder ethics?  De les van Michele is bij mij aangekomen.

 

Bart Staelens

Reactie toevoegen

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.