Billet d’humeur | Gezwind naar het digitaal bewind?

De rubriek 'Billet d’humeur' biedt lezers van Henri de mogelijkheid om een maatschappelijk (niet noodzakelijk juridisch) relevant opiniestuk, van maximaal 250 woorden, op Henri te laten publiceren. Lees er hier meer over.

Op onderstaand stuk kan worden gereageerd via henri@baliewestvlaanderen.be.


Neen, dit gaat niet over de burgemeester(s) van De Panne. Al zou ik daar ook mijn zeg kunnen over doen. Wel over het bewind in de zin van artikel 488/1 en volgende (oud) BW.

De West-Vlaamse minister van Justitie vond het nodig om hals over kop het bewind te digitaliseren per 1 juni 2021. Verplicht voor alle advocaten.

Op zich is daar niets op tegen.  Maar de informatici leverden maar half werk. De griffies klagen, de advocaten-bewindvoerders klagen (nog meer),  de vrederechters klagen.  En wie is er dan tevreden?

Alle andere rechtsonderhorigen? Ik denk het niet. De minister en zijn kabinet: ik geloof dat niet. De OVB: zeker niet.

Wat ik wil zeggen en duidelijk maken: dit was HAAST WERK en KLAD WERK. 
De digitale gebruiker had beter mogen bediend zijn. De Vrederechters trokken aan de noodrem en hebben de facto het digitaal platform buiten werking gesteld, toch voor de periode van juli en augustus 2021.

Ondertussen schrijven we september. Heeft het zomerreces wat opgeleverd? Ja, er zijn hier en daar zijn er wat verbeteringen aangebracht, ik geef dat toe. Maar perfect werkt het nog lang niet.

We kunnen alleen maar hopen op beterschap. En ondertussen: veel extra werk voor alle actoren van justitie.

Johan Decadt
 

Reactie toevoegen

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.