
Bitches, she’s back | Bart’s Branie
She? Ja de klassenjustitie.
Klassenjustitie, het was voorwerp van veel discussie. De studentenclub die het leven van een ‘te dopen schacht’ uitgomde, genoten zij van klassenjustitie? Zouden marginale campingbewoners niet in voorlopige hechtenis genomen zijn en zou het oordeel uiteindelijk even genuanceerd, uitgebalanceerd en afgewogen zijn? De debatten zijn nog niet ten einde. De examens voor magistraten, klaarblijkelijk genoten sommigen toch wel van eerder vreemdsoortige infosessies, was dat nu ook een vorm van klassenjustitie of niet?
Debatten werden en worden gevoerd, op aanvaardbare en soms ook niet-aanvaardbare wijze maar nu staat klassenjustitie als een olifant in de kamer.
Klassenjustitie wordt deels tegengegaan door een vrij goed uitgebouwd pro-deo systeem. Niets is perfect, natuurlijk, maar aan dat pro-deo gebouwtje is toch ijverig en goed getimmerd, onder meer door de briljante jurist Koen Geens. Het was en is de bedoeling dat iedereen, hetzij via pro-deo, hetzij via een rechtsbijstandsverzekering, met min of meer gelijke wapens de juridische strijd kan aangaan. Maar nu wordt daar een dikke rode streep door getrokken. De vergoedingen voor de ijverige advocaten die, na 1, 2 of meer jaren achteraf, ter beschikking kunnen gesteld worden, worden even geblokkeerd. En een groot stuk is voor nog eens veel en onbepaald later. Kortom, bedrijfsonzekerheid troef, in welke sector zou dat eigenlijk aanvaard worden? Als het een nieuws item is dat leraars pas hun indexatie krijgen na 3 maand in plaats van 2 maand, dan is het antwoord duidelijk. Voorlopige twaalfden zouden hier parten spelen. Maar voor welke uitgaven geldt dit dan wel en voor welke niet? Als alle wedden van ambtenaren, politiemensen, gevangenisbewaarders, leraars, ministers, even voor een derde on hold zouden gezet worden met vage belofte dat dat derde wel eens later komt, dan ligt het land wellicht meteen plat. Advocaten, die de hoeders moeten zijn van de rechtsstaat en die nu zelf frontaal worden aangevallen in hun bestaanszekerheid, worden klaarblijkelijk geacht braaf het hoofd te buigen. ING biedt deze brave lieden overbruggingsleningen aan. Is dit een grap of om te huilen? Neen, het kan van een zeker nut zijn, een doekje voor het bloeden bij deze brave lieden. Maar zoals het West-Vlaamse spreekwoord terecht zegt, brave is geen gave.
Bart Staelens
Commentaar
Waarde Confraters,
Thans lijkt het zo dat wij steeds meer geconfronteerd worden met een staatsapparaat waar zeel vele rechten "gelden", tot op het moment dat er moet worden betaald. Dit probleem lijkt zich universeel genesteld te hebben in de "rechtstaat" en geldt niet alléén voor de BJB-vergoedingen, het doet zich ook blijkbaar voor binnen vele sectoren in en rond het gerechte n justitie zoals de actoren, tolken, deskundigen naar ik vermoed zullen beamen. Men lijkt steeds meer te willen realiseren met minder middelen. Ook elders denken we maar aan de zorg, de budgetten voor gehandicapten. Deze reactie zou te kort zijn om alles op te sommen. Is de rechtstaat vermolmd en uitgehold, zodat de spreekwoordelijk boom dreigt om te vallen ?
Een goede vraag is hoe dergelijke evolutie stoppen, zo dat het interessant wordt om te vernemen welke actie er concreet volgens de regels van de kunst en binnen de wettelijkheid kan worden gevoerd.
HINNEKENS Koenraad .
Beste confrater,
De niet volledige en niet tijdige betaling van de advocaten in het kader van de juridische tweedelijnsbijstand en de niet betaling van de werkingskosten aan de balies is één van de vele symptomen van een zieke Justitie. Langs de kant staan en niets zeggen is geen optie; terecht stelt Bart brave is geen gave, temeer daar de minister van Justitie zelfs niet repliceert op de 2 brieven overgemaakt door de BJB Voorzitters Vlaanderen waar zij hun bezorgdheid hebben uitgedrukt over de mogelijke implosie van de juridische tweedelijnsbijstand.
Reactie toevoegen