Brugge of online / 135 euro

De afstemming van het fiscaal strafrecht op het nieuwe Strafwetboek

De Conferentie Jonge Balie Brugge organiseert, in samenwerking met UPV-VUB West-Vlaanderen en uitgeverij Story Publishers, de 52ste Cyclus Uitstraling Permanente Vorming waarbij sprekers uit diverse sectoren van het recht elk een specifieke topic behandelen.

U kan inschrijven voor het volledige programma aan een gunsttarief (live in Brugge of via livestream) en maar liefst 14 permanente vormingspunten verzamelen. Inschrijven voor afzonderlijke studienamiddagen of lunchcauserieën is ook mogelijk.

 

Het nieuwe Strafwetboek: krachtlijnen en implicaties

25 september 2025  |  Joëlle Rozie - Hoogleraar strafrecht UAntwerpen
Om 13.00 uur (studienamiddag) - 4 punten permanente vorming

Op 8 april 2026 treedt het nieuwe Strafwetboek in werking. Deze ingrijpende hervorming heeft tot doel het Belgische strafrecht accurater, coherenter en eenvoudiger te maken. Daartoe werd het wetboek op fundamentele wijze hertekend. Niet alleen verdwijnt het onderscheid tussen misdaden, wanbedrijven en overtredingen, ook wordt de systematiek van de straffen grondig gewijzigd met de invoering van strafniveaus. Daarnaast is er sprake van nieuwe straffen en werd de straftoemeting conceptueel herwerkt. Ook zagen nieuwe misdrijven het daglicht.

Tijdens deze studiedag worden de krachtlijnen van het nieuwe Strafwetboek toegelicht. De spreker, Prof.dr. Joëlle Rozie, gewoon hoogleraar strafrecht aan de Universiteit Antwerpen en lid van de Commissie tot hervorming van het strafrecht, was vanaf de start nauw betrokken bij het wetgevend proces. Zij zal inzicht geven in de achterliggende conceptuele keuzes en hun praktische implicaties voor de strafrechtspraktijk.

De studiedag biedt een uitgelezen gelegenheid om stil te staan bij de transitie naar een vernieuwd strafrechtelijk kader.

Meer info & inschrijven

 

De afstemming van het fiscaal strafrecht op het nieuwe Strafwetboek

16 oktober 2025  |  Michel Rozie - Voorzitter sanctiecommissie FSMA, ere-eerste voorzitter hof van beroep Antwerpen & Michel Maus – Advocaat en docent aan de VUB
Om 13.00 uur (studienamiddag) - 4 punten permanente vorming

Het fiscaal strafrecht is dat gedeelte van het bijzonder strafrecht waarvan de bepalingen verspreid zijn over de verschillende fiscale wetboeken. De wet van 16 mei 2024 die, zoals het nieuwe Strafwetboek, op 8 april 2026 in werking zal treden, heeft het fiscaal strafrecht afgestemd op het nieuwe Strafwetboek. Hierdoor zijn de mogelijkheden tot bestraffing, inclusief de bijzondere verbeurdverklaring, ingrijpend gewijzigd. Ook aan sommige delictsomschrijvingen is gesleuteld en de poging tot bepaalde fiscale misdrijven is, anders dan voorheen,  strafbaar gesteld. Heel wat nieuwigheden waarvan u op 16 oktober kennis zal kunnen nemen, zonder dat hierbij de niet-gewijzigde bepalingen worden vergeten die interessante rechtspraak of rechtsleer hebben opgeleverd.

Meer info & inschrijven

 

Vertrouwelijke briefwisseling: de uitzondering bevestigt de regel

14 november 2025  |  Philippe De Jaegere - Advocaat, gewezen stafhouder balie Kortrijk
Om 11.15 uur (lunchcauserie) - 2 punten permanente vorming

Dat briefwisseling tussen advocaten in de regel vertrouwelijk is, weet elke advocaat. Maar menig advocaat blijft worstelen met de toepassing van de uitzonderingen op die regel. 
Sommige advocaten gaan zeer pragmatisch om met de vertrouwelijkheid, tot een stafhouder een lijn trekt en de betrokken advocaten zich erover verbazen dat het reglement wordt toegepast. Tijd om nog eens de puntjes op de i te zetten, maar ook te kijken naar hoe het beter zou kunnen en wat daarvoor moet gebeuren. 

Meer info & inschrijven

 

De (gerechtelijke) ontbinding en vereffening van vennootschappen

28 november 2025  |  Jens Vrebos en Astrid Lescouhier - Advocaten
Om 11.15 uur (lunchcauserie) - 2 punten permanente vorming

Mr. Jens Vrebos en mr. Astrid Lescouhier spreken in dit seminarie over de ontbinding en vereffening van vennootschappen. Vanuit hun praktijkervaring bespreken ze de meest recente evoluties in wetgeving en rechtspraak.

De vrijwillige vereffening komt aan bod, maar er wordt in deze sessie ook bijzondere aandacht besteed aan de gerechtelijke vereffening: in welke gevallen dit kan worden gevorderd, hoe de procedure concreet verloopt, welke rol de rechtbank en de vereffenaar daarin spelen, en welke valkuilen zich in de praktijk vaak voordoen.

Aan de hand van praktijkgevallen en recente rechtspraak bieden de sprekers praktische handvatten voor wie cliënten begeleidt bij of in een vrijwillige of gerechtelijke vereffeningsprocedure.

Meer info & inschrijven

 

De kamers minnelijke schikking: dé oplossing bij geschillen of een doekje voor het bloeden?

12 december 2025  |  Dirk Van de Gehuchte - Advocaat
Om 11.15 uur (lunchcauserie) - 2 punten permanente vorming

De kamers minnelijke schikking (meestal KMS genoemd) zijn het eerst gecreëerd in de familierechtbanken (2013) en geleidelijk (sinds 2023) uitgebreid naar alle hoven en rechtbanken.

In de KMS probeert een schikkingsrechter te bemiddelen tussen partijen om hen zo te helpen een oplossing te bereiken voor hun geschil. De partijen verschijnen vrijwillig en de ganse schikking is vertrouwelijk. Concreet betekent dit dat - indien geen akkoord bereikt wordt - de rechter die zal moeten vonnissen, niet geïnformeerd is over wat in de KMS gezegd is of welke houding de partijen daar hebben aangenomen.
Hoewel er nog verschillen zijn in werking en organisatie van de KMS volgens rechtbanken, blijven vertrouwelijkheid en vrijwilligheid overal pijlers van de KMS. Bovendien kan een zaak voor de KMS goedkoop en zonder veel formaliteiten (gewone brief) aanhangig gemaakt worden.

Hoewel de aanwezigheid van een advocaat wordt aangeraden, is die niet verplicht.
Vanaf 1 september 2025 worden ook de rechtbank van eerste aanleg, de arbeidsrechtbank, de ondernemingsrechtbank, het hof van beroep en het arbeidshof verplicht om minstens één kamer voor minnelijke schikking op te richten. Nu bestaan deze reeds facultatief in verschillende rechtscolleges, ook in Gent.

Meer info & inschrijven