De secretaris van uw balie

De taakverdeling binnen de nieuwe raad van de orde is rond. We stellen graag alle departementen aan u voor. Het departement secretaris wordt waargenomen door Mr. Rik Devloo uit Kortrijk. Een oudgediende binnen de (voormalige Kortrijkse) orde, kunnen we wel zeggen.

Rik, kun je je, voor de weinigen die jou toch nog niet zouden kenden, kort voorstellen?

Ik startte in 1986 aan de balie te Kortrijk, na studies aan de Kulak en de KUL. Eerder toevallig ben ik in 1997 in de raad terecht gekomen. Enkele jaren later zocht men een secretaris en vanaf toen heb ik mij in deze functie ‘verdiept’. Door een goede band met de opeenvolgende stafhouders, heb ik deze taak steeds met plezier uitgeoefend. Onder stafhouder Busschaert was er de oprichting van ‘het orgaan’ (een naam die oorspronkelijk als een practical joke werd gekozen, maar is blijven hangen), dat bestond uit enkele vertegenwoordigers van de vier balies. Ik liet me door enkele vrienden overtuigen om deel te nemen en toen bleek dat ook ‘het orgaan’ een secretaris nodig had… Bij de oprichting van de eengemaakte balie vroeg de eerste stafhouder van de Balie West-Vlaanderen, Antoine Van Eeckhout, om opnieuw een tandem te vormen (we hadden in Kortrijk onder zijn eerste batonaat, samen reeds een en ander doorsparteld en overleefd) en de trein was opnieuw vertrokken. 

Waarom kies je voor het departement secretaris? Waaruit bestaat het takenpakket?

Indien ik ook maar iets van een politicus in mij had,  zou ik zeggen ‘een departement kiest men niet, men wordt gevraagd…’. De waarheid is dat ik het graag doe. Het takenpakket is zeer breed van zuiver administratief tot overleg over de meest uiteenlopende zaken die de balie of de ‘actoren van justitie’(!) aanbelangen. Op praktisch-organisatorisch vlak ben ik geen uitblinker, om het met een eufemisme te zeggen, maar  zowel vroeger in Kortrijk, als nu in de eengemaakte balie, kon en kan ik, bij het baliepersoneel steeds rekenen op schitterende medewerkers, van wie het werk achter de scherm vaak zwaar onderschat wordt. Persoonlijk  vind ik het interne overleg met de stafhouder (soms in ‘crisisdossiers’) en met de andere leden van de raad het meest uitdagend en boeiend.

Wat wil je graag realiseren het komende jaar?

‘De kunst van het haalbare’ verder helpen uitbouwen. Met de nieuwe stafhouder en de verjongde raad problemen oplossen maar ook durven nadenken over de toekomst van ons beroep  en dit vooral toch ook in het belang van onze jonge confraters. De eenmaking die er intussen is, nog meer toonbaar maken. De  professionalisering die er kwam door de eenmaking verder zetten.  Dit laatste mag echter niet ten koste gaan van de sfeer binnen de raad en aan de balie in het algemeen. Daarom vind ik de ‘”naschoolse activiteiten” minstens even belangrijk. Mijn vrienden kunnen getuigen dat ik daar ook graag mijn steentje toe bijdraag...

 

Reactie toevoegen

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.