De stafhouder aan het woord: “We zijn dichter bij de uitgang dan gisteren!”

Beste confraters,

‘Optimism is a moral duty.’ Is het niet waar, dan toch goed gevonden en het is een betere leidraad voor ons leven dan pessimisme en negativiteit. Ik hoop dat het één van de laatste keren is dat ik u iets schrijf over corona. De volgende keer mag ik misschien echt de komst van de tijd van meer knuffelcontacten toejuichen. Onze conferenties van de jonge balie zijn in ieder geval al van start gegaan met de voorbereiding van de openingsconferentie op 8 oktober 2021. Schrijf de datum maar al in uw agenda. En kruis tot dan de vingers. Het is bewezen dat zoiets helpt.

Ik moet het dus nog eens kort over covid-19 hebben. We zijn dichter bij de uitgang dan gisteren, maar zitten nog volop in de crisis. Net als iedereen zijn we de afstandelijkheid en de noodgedwongen vrijheidsbeperkingen beu. We staan niet met een coronakapsel, onze haarsnit was ooit beter, maar we staan niet boven de opgelegde maatregelen en kunnen trouwens net als iedereen ziek worden of anderen ziek maken.

Af en toe hoor ik berichten van advocaten die openlijk onvoorzichtig zijn. Ze staan bijvoorbeeld heel dicht bij elkaar in de wandelgangen, soms zelfs al eens zonder mondmasker.

Ook sommige zittingen verlopen niet helemaal zoals hoort. Ze gaan door in te kleine zalen, waar veel mensen tezelfdertijd aanwezig zijn. Dat ligt dan vooral aan de organisatie.

Geen van beide kunnen. Verbaast het u dat het dikwijls bezorgde advocaten zijn die me die zaken signaleren? Ik probeer dan tussen te komen bij de rechtbanken of bij de confraters die  de maatregelen negeerden. Merkwaardig is dat advocaten soms andere kanalen zoeken om hun ongerustheid te uiten. Een confrater schreef zelfs naar de minister van justitie, die op zijn beurt contact nam met de voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg, die vervolgens een intern onderzoek voerde en terechtkwam bij de stafhouder. Er is dan even sprake van ‘strenger optreden’, zelfs van ‘proces-verbaal laten opmaken’.

We hebben geen behoefte aan een heksenjacht, maar we zijn toch ook geen hooligans die het gezag bestrijden omdat ze graag vechten?

Dus vraag ik u nog eens  er op te letten de maatregelen zo goed mogelijk na te leven. Die maatregelen zijn er op de eerste plaats op gericht groepen mensen die dicht bij elkaar staan of zitten te vermijden. Tussen haakjes gezegd: de maatregelen werken wel want er is zo goed als geen griep. Helaas is het coronavirus met zijn nieuwe varianten besmettelijker. De politierechtbanken vragen de advocaten daarom een uur na het begin van de zitting te komen (15.00u in plaats van 14.00u, 10.00u in plaats van 9.00u). Zo hoeven de burgers zonder advocaat niet heel de zitting in de zaal te zitten. Laat u daarom ook vervangen als u niet strikt aanwezig moet zijn. Behandel een zaak schriftelijk als het kan en de belangen van uw cliënt niet schaadt. Het is niet de tijd om, omwille van ‘het principe’, overal op de barricaden te gaan staan.

En als u ziet dat er iets verkeerd loopt, verwittig mij aub in plaats van de minister. Ik zal doen wat ik kan om het op te lossen.

Met confraternele groet,

Rik Crivits
Stafhouder

Reactie toevoegen

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.