De stafhouder over de baby-olifant die ons verlaat, voorspellingen en een wens voor 2021

Beste confraters,

Laat het ons erop houden dat 2020 een bijzonder jaar was. Zoveel innovaties hebben we in één jaar zelden gehad. We geven elkaar geen hand meer, dragen mondmaskers en anderhalvemeterwoorden zijn ingeburgerd. Oostenrijkers promoveerden de baby-olifant tot mascotte van deze veilige afstand.

Aan juridische uitdagingen hadden we ook geen gebrek. Velen van ons maakten kennis – wat was dat lang geleden –  met genummerde koninklijke volmachtbesluiten, die nu bekroond werden (ha, ha) met de corona-wet van 17 december 2020. Er zijn coronadelicten, coronazittingen en er is de vraag of de maatregelen die het recht op gezondheid van iedereen willen beschermen andere mensenrechten niet te veel onderdrukken. Daar bovenop kregen we nieuw bewijsrecht en nieuw goederenrecht.

Toch hielden de meesten van ons stand. We pasten ons aan, veranderden onze routine, zoals andere ondernemers. Restaurants werden voedingswinkels of traiteurs. De mondmaskerindustrie ontwikkelde snel en iedereen verkoopt online.

En ook wij doen het online. De webinars floreren. We kennen de videoconferenties van Zoom,Teams en soortgelijken.

Ook rechtbanken gaan online. We kunnen wel niet beweren dat we er massaal video-pleiten. Er zijn weer drukke live-zittingen en de baby-olifant kan er zelden bij, laat staan tussen.

Wat we missen is normaal sociaal contact. Het is niet dat we in meerderheid viruswappies zijn, maar in onze vertrouwde omgeving was het zelfs in coronatijden moeilijk afstand te houden. De verenigde conferenties van de West-Vlaamse jonge balies mogen trots zijn op onze veilige live openingsconferentie. Het  was een hoogtepunt van een jaar, waarin het aan feesten ontbrak, er een nachtklok is ingesteld en contactverbod met zo goed als iedereen van buiten onze bubbel.

Wat zal 2021 brengen? Een zekerheid is dat de fax bij de rechtbank van eerste aanleg verdwijnt. Voorspellen is moeilijk, ook al omdat de coronagrafieken veel weg hebben van beurskoersen.

Mijn eerste voorzichtige voorspelling is dat het begin van 2021 zal lijken op het einde van 2020. Zo’n voorspelling is meestal trefzeker, zowel voor de beurs als voor het weer. Nog een makkelijke voorspelling is dat we de efficiënte manier van online overleg in onze postcoronawerking zullen integreren.

Als ik wat dieper in de glazen bol kijk, zie ik dat de meesten zich zullen laten vaccineren niettegenstaande de antivaxxers.

Wat later in 2021 zullen we weer normaal met elkaar kunnen omgaan en samenkomen op de rechtbanken, in ernstige vergaderingen en op vrolijke feesten.

Die voorspelling is ook mijn wens voor u confraters. Stoere advocaten moeten hun zachte kant koesteren.

Ik wens u in 2021 talrijke legale knuffelcontacten! Warm en confraterneel.

Rik Crivits
Stafhouder

Reactie toevoegen

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.