Fijne feestdagen van uw stafhouder

2018 loopt op zijn einde. Het was een turbulent jaar, wereldwijd zeker, maar ook binnen onze beroepsgroep.

Nieuwe structuren, nieuwe wetten ,nieuwe mensen ,nieuwe ‘tools’. Een beroepsgroep in transitie heet dat.

En we werden in 2018 ook ondernemers. We horen efficiënt en dynamisch te zijn. Daar is natuurlijk niks mis mee. De advocatuur kan een zelfbewust ondernemersprofiel goed gebruiken. Zolang het geen ‘platte commerce’ wordt, de dynamiek niet ten koste gaat van kwaliteit en assertiviteit niet afglijdt naar agressiviteit.

Confraters, we moeten ook in 2019 blijven inzetten op kwaliteit, integriteit en solidariteit. Dat zijn de kernwaarden van ons beroep. En ook de confraterniteit natuurlijk; de ‘maïzena’ van ons beroep.

Het is met lede ogen dat ik vaststel dat het aantal klachten inzake confraterniteit over de jaren toenemen. Haast, druk en ‘streben’ bedreigt het onderling respect, begrip en hoffelijkheid, essentiële voorwaarden voor een leefbare beroepsuitoefening in ons strijdersberoep.

Confraterniteit moet voor de advocaat een ingesteldheid zijn, een natuurlijke reflex die we als ‘leidmotief’ moeten koesteren en bewaken. Onze concurrenten benijden ons daarvoor.

Beste confraters, een korte ‘time out’ staat voor de deur. Quality time met familie en vrienden of gewoon even ‘de pees afleggen’ en van de rust genieten.

Ik wens elk van u een prettig eindejaar toe en een leuk en gezond 2019 vol ‘kwalitijd’.

Antoine Van Eeckhout
Stafhouder