Het departement eerste- en tweedelijnsbijstand van uw balie

We stellen graag de verschillende departementen binnen de Orde aan u voor. Het departement eerste en tweedelijnsbijstand wordt waargenomen door mr. Filip Mourisse uit Brugge en mr. Elke Carette uit Torhout. Filip is een oudgediende voor dit departement, en Elke is nieuw. 

Waarom kiezen jullie voor dit departement en hoe gaan jullie de taken verdelen?

Filip: Ik was reeds voor de fusie een tiental jaar BJB-voorzitter van de balie Brugge. Ook tijdens de werking van het orgaan heb ik mij bezighouden met de fusie van de vier BJB’s en de continuïteit van de werking van het BJB. Sinds de fusie ben ik BJB-voorzitter van Balie West-Vlaanderen. Wat eerstelijns betreft, ben ik voorzitter van de commissie te Brugge, waar Elke ook deel van uitmaakt.

Wat zijn de uitdagingen? 

Filip: De uitdagingen voor de werking BJB zijn groot. Naast het ontwikkelen van een nieuwe BJB-applicatie ben ik groot voorstander om de aanmaak van een dossier te vereenvoudigen door de mogelijkheid te krijgen om vanuit het BJB rechtstreeks alle nuttige informatie op te vragen bij de overheid. Als de notaris met een vraag verschillende databanken kan bevragen moet dat ook mogelijk zijn voor het BJB.

De aanzienlijke verhoging van de inkomstengrenzen zowel dit jaar als de volgende jaren, zal tot gevolg hebben dat heel wat advocaten zullen geconfronteerd worden met mensen die in aanmerking komen voor juridische tweedelijnsbijstand. Nogmaals een noodzaak waarom de aanstellingen soepeler dienen te verlopen.

Wat het juridische eerstelijnsadvies betreft, hebben wij gesprekken opgestart met de “Stichting kom op tegen kanker” om de specifieke problemen van die groep mensen te ondervangen. De commissies moeten zich ook reorganiseren door het nieuw decreet juridische eerstelijnsbijstand  De coördinatie van de vier commissies in West-Vlaanderen is een uitdaging voor Elke.

Veel succes met de verwezenlijkingen!

 

Reactie toevoegen

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.