Het nieuwe goederenrecht
Inhoud
De wet tot hervorming van het goederenrecht van eind januari 2020 hertekent het goederenrechtlandschap. De wet bevat voornamelijk volledig nieuwe bepalingen inzake oa. vruchtgebruik, erfpacht, opstal, mede-eigendom en erfdienstbaarheden. Op 30 januari 2020 werd de nieuwe wet goedgekeurd en deze zal 18 maanden na publicatie in het Belgisch Staatsblad in werking treden.
Tijdens deze studieavond zullen de concrete gevolgen voor vastgoedeigenaars overlopen worden en worden de toekomstperspectieven voor de zakelijke rechten uitgebreid besproken.
Daarnaast wordt bijzondere aandacht besteed aan de nieuwe mogelijkheden voor de praktijk en de perspectieven die ontstaan om te werken met zakelijke rechten en vormen van gesplitste eigendom (vruchtgebruik-, opstal, erfpacht) bij vastgoedtransacties.
Prof. Sagaert geeft 'uit eerste hand' toelichting bij de krachtlijnen van deze hervorming.
Spreker
Prof. Vincent Sagaert legt zich als advocaat toe op het privaat vastgoedrecht. Hij is lid van de Brusselse balie en advocaat bij Eubelius sinds 2003.
Hij werd licentiaat in de rechten aan de KU Leuven in 1999. In 2002 behaalde hij aan de KU Leuven een doctoraat op proefschrift.
Sinds 2004 is hij professor privaatrecht aan de KU Leuven, de KULAK en de UHasselt. Hij doceert er verbintenissenrecht, contractenrecht en vooral goederenrecht en notarieel vastgoedrecht.
Hij is lid van de redactie van tal van nationale en internationale tijdschriften, waaronder het Tijdschrift voor Privaatrecht (co-directeur) en het Rechtskundig Weekblad (redactielid). Hij is auteur van vele publicaties, waaronder het standaardwerk Goederenrecht in de reeks Beginselen van Belgisch Privaatrecht.
Hij heeft samen met Prof. dr. Pascale Lecocq in opdracht van de Minister van Justitie de pen gehouden bij de totstandkoming van de wet inzake de hervorming van het goederenrecht.
Algemene informatie omtrent de studiecyclus
De Conferentie Jonge Balie Kortrijk organiseert ook dit jaar voor u een uitgebreide studiecyclus permanente vorming.
Gedurende acht studieavonden zullen sprekers uit de diverse sectoren van het recht elk een specifieke topic behandelen.
Locatie en tijdstip?
Gelet op de huidige coronamaatregelen, kunnen wij op vandaag nog steeds niet onze klassieke formule in de vorm van fysieke studieavonden met broodjes en een drankje aanbieden.
Daarom splitsen wij onze studiecyclus in 2 delen op, enerzijds 4 studieavonden in de vorm van een webinar (waarvoor u de link en presentatie van de sprekers via e-mail zult ontvangen) en 4 studieavonden in de KULAK (in de hoop dat de coronamaatregelen tegen eind april voldoende versoepeld zullen zijn).
De studieavonden in de KULAK vinden, net zoals de voorgaande jaren, plaats in aula A301 (Etienne Sabbelaan 53, 8500 Kortrijk).
Alle studieavonden starten stipt om 19 uur. Een studieavond in de vorm van een webinar duurt tot 21 uur en een fysieke studieavond tot 22 uur.
Hoeveel juridische punten?
De studiecyclus wordt erkend als permanente vorming. Voor de volledige studiecyclus worden 20 studiepunten aangevraagd, ofwel 2 punten voor een webinar en 3 punten voor een fysieke studieavond. Met deze studiecyclus behaalt u dus het totaal van het te behalen minimum voor dit gerechtelijk jaar (20).
Kostprijs?
Voor de volledige cyclus betalen leden slechts 350,00 EUR en niet-leden 400,00 EUR. Per studieavond betaalt een lid 50,00 EUR en een niet-lid 60,00 EUR.
Inschrijven?
Betalen kan op het rekeningnummer BE56 6301 3052 6188 mét vermelding van uw naam + titel studieavond of naam + studiecyclus (voor het volledige pakket).
Vragen?
Mr. Floor Vynckier, mr. Lise Breine, mr. Charlotte Vermeulen en mr. Michiel Descheemaeker helpen u graag verder (floor_vynckier@hotmail.com - lise.breine@dlpa.be - c.vermeulen.advocaat@gmail.com - michiel.descheemaeker@l-p.be).