Interview | Stafhouder Eddy Debusschere over oprichting IVAAN 30 jaar geleden

Ivaan is de West-Vlaamse groepering van advocaten, accountants en notarissen. Ivaan zorgt voor overleg over de raakpunten van de drie beroepsgroepen, behartigt de gemeenschappelijke belangen, en biedt natuurlijk zeer interessante netwerkingsopportuniteiten. Mocht Ivaan nog niet bestaan, men zou het uitvinden. 

Ivaan bestaat dit jaar 30 jaar en dat wordt feestelijk gevierd op 4 oktober in Cultuurkapel De Schaduw in Ardooie, met een presentatie door Barend Blondé en een optreden van Wannes Cappelle. 

 

Aan de wieg van Ivaan stond stafhouder Eddy Debusschere

Henri:  Wat was destijds de aanleiding voor de oprichting van Ivaan?

Stafhouder Debusschere:  Wel, dat is eigenlijk zeer spontaan gegroeid. Het was in die tijd de gewoonte dat de rechtbank van koophandel zowel advocaten als accountants aanstelde als curator. Zo werd ik in die  tijd vaak aangesteld met accountant Johan De Leenheer. Wij konden goed met mekaar samenwerken. En wij waren ook allebei actief in onze beroepsinstellingen, waar toen (ook al) debatten woedden over mogelijke specialisaties en samenwerkingen met andere beroepsgroepen. Het was een logische stap om een organisatie op te richten om overleg te plegen en de gemeenschappelijke belangen waar te nemen en mogelijke samenwerking voor te bereiden.

 

Henri: dus de rechtbank van koophandel is eigenlijk de matchmaker geweest? En hoe zijn de notarissen erbij gekomen?

Stafhouder Debusschere: Ja, dat kun je eigenlijk wel zeggen. De notarissen lagen op dat moment onder vuur, de politiek wilde ze afschaffen en bij de balie voegen. Het was dus in het licht van een mogelijke versmelting dat het des te aangewezen was ons ook met de notarissen te groeperen en ons voor te bereiden. Het was onder andere met notaris Laga uit Izegem dat de eerste gesprekken toen hebben plaatsgevonden. De grondgedachte van Ivaan was: samen werken.
 

Henri: bent u tevreden over hoe Ivaan geëvolueerd is?
 

Stafhouder Debusschere: Er zijn deontologische bezwaren gekomen tegen interprofessionele samenwerkingen, en de notarissen mogen vooralsnog bestaan, dus de omstandigheden zijn uiteindelijk minder prangend geworden dan gedacht op moment van de oprichting. Maar niettemin is Ivaan steeds een zeer waardevolle samenwerking geweest omdat de beroepsgroepen nu eenmaal raakpunten hebben en mekaar moeten aanvullend en er dus altijd onderwerpen zijn om gezamenlijk te benaderen. En natuurlijk voor netwerking tussen advocaten, accountants en notarissen is het zéér interessant voor alle leden.

 

Huidig voorzitter van Ivaan is stafhouder Rik Crivits

Henri: Wat zijn de plannen voor de komende jaren?

Stafhouder Crivits: bij Ivaan is een tweejaarlijks roterend voorzitterschap, afwisselend de notarissen, accountants en advocaten. Straks is het aan een accountant om de fakkel over te nemen. We blijven ambitieus voor de komende periode. Er zullen terug heel wat boeiende activiteiten plaatsvinden. Er wordt ook gedacht om misschien zelfs een bijkomende beroepsgroep uit te nodigen om lid te worden, en zo een herdoop van Ivaan te doen.


Henri: Hola, groot nieuws?

Stafhouder Crivits: Neen, neen, voorlopig geen groot nieuws, daarvoor is het nog te vroeg. We focussen ons nu eerst op de viering op 4 oktober. Het belooft een prachtig evenement te worden. Alle confraters zijn van harte uitgenodigd, ik hoop jullie daar talrijk te zien!

 

Commentaar

Sylvie Ongena

Proficiat aan IVAAN, aan de initiatiefnemers en aan allen die de activiteiten van deze vereniging telkens opnieuw helpen vorm geven.
Met vriendelijke groet,
Sylvie Ongena
Gecertificeerd fiscaal accountant

Geplaatst op di, 12/09/2023 - 13:00

Reactie toevoegen

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.