Kandidaat-raadslid Nathalie D'Hooghe: "Ik wens graag bij te dragen aan de handhaving van een hoog niveau van professionaliteit en ethiek binnen de advocatuur."

Van 24 juni tot en met 27 juni 2024 kan u stemmen voor de stafhouder, vicestafhouder, leden van de raad van de Orde en leden van de algemene vergadering. Er wordt tevens een stagiairsvertegenwoordiger verkozen.

Met Henri gingen we even ons oor te luisteren leggen bij kandidaat-raadslid mr. Nathalie D'Hooghe.

 

Nathalie, voor degenen die jou niet kennen, kan je je even voorstellen?

Ik ben Nathalie D’Hooghe, 47 jaar, gehuwd met Stijn Lamote, eveneens advocaat, en we zijn ouders van vier kinderen.

Ik studeerde aan de KULAK, later KULeuven, en na een aanvullende opleiding fiscaliteit startte ik aan de balie in Kortrijk in september 2002.

Mijn stage en navolgende jaren aan de balie werkte ik op het kantoor van mijn vader (Paul D'Hooghe, nvdr) in Roeselare - Rumbeke tot hij in pensioen ging in 2018. In dit klein lokaal kantoor deed ik bijzonder veel ervaring op in alle materies van het recht. Doorheen de jaren ben ik mij gaan specialiseren in het familierecht en familiaal vermogensrecht.

Na het pensioen van mijn vader en na enige tijd alleen te werken heb ik beslist in een groter kantoor te werken. Ik heb mij aangesloten bij Lamote Stragier Advocaten te Kortrijk, waar ook mijn echtgenoot actief is. Ik heb daar de mogelijkheid om mij uitsluitend bezig te houden met wat ik zeer graag doe: familierecht en familiaal vermogensrecht.
 

Wat wil je graag realiseren als je wordt verkozen tot raadslid?

De Orde speelt een belangrijke rol in het rechtssysteem. De kwaliteit van de juridische dienstverlening dient gewaarborgd te worden. Dit draagt bij aan een correcte en rechtvaardige rechtsbedeling.

De Orde moet ook bijdragen aan het aantrekken van jonge mensen met kwaliteit en ambitie, om ons als advocaten te doen overleven in een veranderde juridische wereld: het monopolie van de advocaat als juridisch adviseur is al lang voorbij. Dit is op zich niet slecht maar we moeten wel het hoofd bieden aan de concurrentie en onszelf heruitvinden en verbeteren. Daarin hoop ik iets te kunnen bijdragen/realiseren.

Ik wens ook heel graag bij te dragen aan de handhaving van een hoog niveau van professionaliteit en ethiek binnen de advocatuur, wat essentieel is voor het vertrouwen van het publiek in het rechtssysteem.
 

Wat zijn volgens jou de belangrijkste kwaliteiten voor een advocaat?

Eerst en vooral natuurlijk kennis van de materie maar omgezet in een praktische tussenkomst, weze het op de rechtbank of in een advies. Ik lees toch al te vaak documenten waar gestrand wordt bij de theorie of de theorie niet uit de feiten kan afgeleid worden.

Eerlijkheid zowel naar de cliënt toe, de confrater en de rechtbank draag ik ook hoog in het vaandel.

Ook de communicatie met de cliënt is bijzonder belangrijk. Cliënten ontzorgen is onze job.

En tot slot maar niet onbelangrijk: vertrouwen en discretie hoort ook bij onze job.
 

Een klassieker: wie zijn voor jou markante figuren uit de justitiewereld?

De rechters en raadsheren.

De opdracht van een rechter/raadsheer wordt onderschat. Wij doorklieven een dossier, spreken erover met de klant, hebben tijd om onze ideeën te doen evolueren en nuanceren door verschillende conclusietermijnen, worden aangescherpt door de tegenpartij, krijgen een tweede kans in hoger beroep, enz.

Een rechter moet binnen een afgemeten tijdsbestek, zonder al te veel feedback, alleen, en van de eerste keer er juist opzitten. Respect.
 

Heb je een levensspreuk?

Advocatuur bedrijven is geen ‘work’, maar een ‘life’.
 

Succes met de verkiezingen, Nathalie!
 

Reactie toevoegen

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.