Nieuw welzijnsonthaal in rechtbank Brugge

Aan de ingang van het gerechtsgebouw in Brugge is er voortaan op maandag- en woensdagvoormiddag een “Welzijnsloket”, waar een advocaat en CAW-medewerker eerstelijnshulp aanbieden.

Mensen kunnen er terecht voor alle soorten problemen: juridische vragen, maar ook problemen met welzijn, bijvoorbeeld gezinsproblemen, schulden, verslaving, depressie, trauma, woonstproblemen, en zo meer.  "In het welzijnsloket zetten we samen met de persoon alles op een rijtje en geven we informatie en advies. Soms kunnen we mensen een snel antwoord geven waar ze meteen mee verder kunnen. Maar we kunnen de mensen ook de weg wijzen naar andere diensten voor de meest gepaste hulp", aldus Bart Pauwels, algemeen directeur CAW Noord-West-Vlaanderen

Stafhouder Carmen Matthijs:

Als balie van advocaten verlenen wij natuurlijk al altijd juridische eerstelijnsbijstand. Maar het welzijnsonthaal in de rechtbank heeft nog een extra troef: de combinatie van juridische en sociale expertise maakt dat de oorzaak van een moeilijke leefsituatie soms beter geduid worden. Hierdoor kunnen mensen nog beter op weg geholpen worden naar een oplossing” 

In Antwerpen bestaat al langer zo'n loket. In Brugge was afdelingsvoorzitter Wim De Backer de initiatiefnemer: "Mensen weten soms niet welke diensten en hulpverlening er bestaan of de drempel is te hoog om contact te maken. Een gerechtsgebouw is een plaats waar mensen vaak heel concreet geconfronteerd worden met hun moeilijkheden. Daarom is het cruciaal om net hier in te zetten op eerstelijnshulp”

Het welzijnsonthaal is een samenwerking tussen CAW Noord-West-Vlaanderen, Balie West-Vlaanderen, en de Rechtbanken en parketten in het gerechtsgebouw Brugge, voorlopig gefinancierd met eigen middelen.

Minister van justitie Vincent Van Quickenborne is echter formeel: "U mag erop rekenen dat er middelen komen om dit initiatief verder te ondersteunen. We zullen het welzijnsonthaal ook voorzien in de andere rechtbanken van het land, te beginnen met Luik, Gent en Bergen".

In deze folder leest u nog meer over het welzijnsloket. 

 

(FVI)

 

Reactie toevoegen

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.