Nieuwe kandidaat Hans Beerlandt aan het woord

Van 21 juni tot en met 24 juni 2021 kan u stemmen voor de stafhouder, vicestafhouder en leden van de raad van de Orde van uw balie.
 

Dag Hans, kan je jezelf even voorstellen?

Na bijna 25 jaar balie weten de meesten wel wie ik ben. Misschien ook gekend als diegene die geregeld met motoruitrusting onder de toga rondloopt?

Op sportief vlak ben ik fan van freeriden/tourski, padel en fietsen. Reizen en gastronomie, onder andere natuurwijn, blijven mij ook boeien, vooral als het zo ecologisch mogelijk kan.

Op familiaal vlak ben ik sinds 2000 zeer gelukkig gehuwd met Valérie Desmet en heb ik 2 zonen, Jules en Victor.
 

Hoe besliste je ooit om advocaat te worden en hoe verliep jouw beroepscarrière?

Ik wist eerlijk gezegd niet goed wat ik wou doen en koos eigenlijk voor rechten omdat ik daar nog alle kanten mee uit kon. Ik wou toch minstens proeven van de advocatuur en kon mijn baliestage starten op een “boog( toog)scheut” van de Oude Markt in Leuven. Na even blijven plakken aan de Leuvense balie, kon ik in 1999 aan de Kortrijkse balie starten. Die stage vond ik echt lastig, ik voelde me in het begin elke dag wat dommer. Al die nieuwe zaken waar ze ons aan de KUL toch quasi niets over hadden geleerd, er waren nog geen pleitoefeningen, van enige rechtbankervaring geen sprake, gewoon onmiddellijk 'naar het front zonder deftige wapens', het moest en zou vooruitgaan, verre van evident … Met de ervaring en de vele bijkomende opleidingen voelde ik me gelukkig na de stage al snel elke dag wat slimmer.

Na enkele jaren wist ik het wel zeker. De advocatuur is toch echt wel iets voor mij. Ik zie mij ook geen ander beroep uitoefenen.

Na jarenlange aangename samenwerking met stafhouder Luc Lambert begon ik in 2009 met een nieuwe uitdaging, een eigen advocatenkantoor runnen: Heulius. De uitdaging was groter dan verwacht. Ik had de bijkomende taak van het ondernemerschap en de opleiding van nieuwe medewerkers toch onderschat. Dankzij onze medewerkers hebben we in de loop der jaren onze eigenheid kunnen creëren. We werken ook samen met het kantoor YPRIUS en met mr. Curd Vanacker, waar ik mijn bijkantoor in Ieper heb.
 

Hoe zie je de toekomst van de advocatuur in het algemeen?

Tja, ik ben bescheiden op dat vlak. Een glazen bol heb ik niet, en ik ben geen grote visionair. We zullen harder dan ooit moeten vechten voor 'onze stek' vrees ik.

Vroeger was niet alles beter. Onze stafhouder zei het mooi: We mogen traditie niet verwarren met folklore en mordicus alles terug willen zoals het vroeger was.”

Corona bracht gelukkig ook een stroomversnelling op digitaal vlak. Veel magistraten en griffiers bewezen al dat het veel 'klantvriendelijker' kan. Denk maar aan het gewoon mailen van varia berichten en procedurestukken. Uitspraken die we de dag zelf in onze mailbox ontvangen, eindelijk kan het (bij sommige griffies) wel. 

Minder files, minder tijdverlies, minder kosten, allemaal middelen die elders zo welkom zijn. Leve werken en vergaderen op afstand. Tegelijk moeten we strijden voor ons recht op pleidooi. Wie dat wil, moet het nog altijd 'live', persoonlijk en met advocaat kunnen uitleggen / pleiten.

Laat ons hopen dat er veel blijft hangen van 'de nieuwe flexibiliteit' en we elkaar tijd, moeite en kosten kunnen blijven besparen.

De advocatuur wordt post-corona hopelijk wat menselijker, met meer solidariteit, meer confraterniteit en minder onnodig haantjesgedrag.
 

Wat wil je graag realiseren als je verkozen wordt tot raadslid?

De raad doet wat kan en moet, zelfs veel meer dan dat. Fantastisch hoe de raadsleden zich volle bak inzetten voor ons allemaal. We moeten wel blijven streven naar vooruitgang op allerlei vlakken. Verjonging en verandering kunnen daarbij helpen, wat vers bloed kan nooit kwaad.

Na al die jaren 'krijgen' van de balie is het wel tijd om te 'geven'. Ik wil me graag inzetten voor een nog betere baliewerking maar ook voor het behoud van vredegerechten en rechtbanken dichtbij de burgers. Ik ben ervan overtuigd dat de balie er alles moet aan doen om te vermijden dat we worden opgeslokt in een nog groter geheel. West-Vlaanderen is groot genoeg, en er zijn volgens mij meer dan voldoende advocaten.

Ik wil graag luisteren naar de concrete problemen en wensen van confraters en vooral gaan voor snelle oplossingen. Reglementitis vermijden, niet teveel inmenging. De advocatuur moet een vrij beroep blijven. Wat we zelf doen, doen we meestal beter. Laat ons zoveel mogelijk best de touwtjes in eigen handen houden en niet zomaar teveel uitbesteden aan soms te dure en wollige instanties of tussenpersonen. We hebben het al zo druk, leve de efficiëntie.

Ik vrees dat de 'winstmarges' in ons beroep kleiner worden. Dat bijlange niet elke advocaat te veel werk heeft en er zelfs verdoken armoede is. De balie moet er dan ook alles aan doen om ons beroep ook financieel leefbaar te houden. Dat kan bijvoorbeeld door ons beroep nog beter te promoten. Laat ons ook de baliebijdrage niet laten oplopen. Ik sta dus zeker achter het plan van de stafhouder om aanvullende financiering te zoeken.

Ons kantoor is onder meer gespecialiseerd in jeugd- en strafrecht waardoor ik regelmatig pro deo optreed. Met die ervaring wil ik mij engageren om de werking van het BJB verder te optimaliseren. Er is de laatste jaren al veel goed werk geleverd maar alles kan beter. Iedereen heeft baat bij meer transparantie, onder andere wat de toepassing van het compendium en de correctiemethoden betreft. Door duidelijkere richtlijnen en uniforme toepassing ervan, kunnen we elkaar veel tijd en ergernissen besparen.

Tot slot ben ik voorstander van meer inspraak over belangrijke thema's. Van onderuit naar boven, de belangen van onze advocaten vertegenwoordigen via onze raad. We moeten er in slagen onze stempel te drukken bij de OVB, en zo ook bij het ministerie van justitie.

Ik dank alvast de confraters die mij een kans willen bieden in de raad van de Orde.
 

Succes met de verkiezingen!

Reactie toevoegen

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.