Van advocatuur naar bemiddeling: gedreven door de bijzondere kracht van motivaties (RMP)
Katleen Lefever was meer dan 20 jaar advocaat aan de (toenmalige) balie Brugge, gespecialiseerd in personen- en familierecht. Intussen kiest ze resoluut voor bemiddeling met haar praktijk Focus Anders.
In deze bijdrage deelt ze haar verhaal en inzichten over bemiddeling, en nodigt ze u uit voor een opleiding over "RMP als nieuwe tool in bemiddeling."
Start in de advocatuur
Niettegenstaande mijn grote interesse in psychologie, heb ik rechten gestudeerd. Omdat "je daar alle kanten mee op kon”.
Ik begon als advocaat-stagiair aan de Brugse balie in oktober 1999.
Ik hield van de flexibiliteit die bij het advocatenleven hoorde. Ik deed ervaring op in diverse takken van het recht, maar gaandeweg ging mijn voorkeur steeds meer uit naar het personen- en familierecht, het jeugdrecht ...
Ook als jeugdadvocaat was ik ervan overtuigd dat ik een cruciale rol kon spelen in het leven van minderjarigen. Ik dacht dat ik sommigen nog kon redden van hun familiesysteem. Wat naïef, achteraf bekeken :-).
Ik ervaarde als advocaat toch ook een onderliggende onrust, een gevoel van gemis, maar ik kon er de vinger niet op leggen .... Ik wist (toen nog) niet waar ik naar op zoek was.
Impulsief schreef ik mij in 2017 in voor 32 punten permanente vorming, de basisopleiding bemiddeling bij People Interaction. Het eerste zaadje was gepland. Na de specialisatie ‘bemiddeling in familiale zaken’, startte ik in september 2018 mijn praktijk ‘Bemiddelingskantoor Lefever CommV’.
Al snel besefte ik dat ik de 2 petten (enerzijds advocaat en anderzijds bemiddelaar) niet kon combineren. Ik bedacht steeds dat het verhaal van mijn cliënt slechts 1 perspectief van een medaille weergaf. De beleving van de 'tegenpartij' in diezelfde situatie zou anders, maar even waar zijn.
Ik besloot op 45-jarige leeftijd de sprong te wagen en een andere koers te varen. Dit tegen het advies van velen in.
Ik voelde aan alles dat dit mijn pad was. De hindernissen zou ik wel ontdekken. Mijn partner met wie ik samen het advocatenkantoor Baert–Lefever had, ondersteunde mij in mijn keuze. Dit was niet evident, want ik nam in het advocatenkantoor het luik familierecht op mij. Zonder zijn steun was dit niet mogelijk geweest.
Ik verliet eind december 2021 na 21 jaar de Brugse balie en sloot dit hoofdstuk met gemengde gevoelens af.
Nieuw hoofdstuk als bemiddelaar
Bemiddelen voelde als thuiskomen omdat ik mensen echt kon ondersteunen in het omgaan met een conflict, in het communiceren met elkaar en in het luisteren naar elkaar, in het naar duurzame oplossingen zoeken ... Ik hoefde zelf niet te strijden.
Ook mijn idealisme werd gevoed, want ik kon op die manier echt mijn steentje bijdragen aan een betere wereld. In gesprekken rond ouderschap stond ‘het belang van het kind’ nu werkelijk voorop.
Als we hoge behoefte hebben, is er steeds de drang naar meer:
- Na een gemotiveerde brief werd ik in september 2019 toegelaten tot het 2 jaar durende postgraduaat "Oplossingsgerichte cognitieve systeemtherapie" aan het Korzybski Instituut te Brugge en behaalde in juni 2021 het certificaat ‘Solution Focused Practitioner’.
- Ik werd getriggerd door het samenspel van communicatie, de werking van ons brein en hoe wij er ervaringen opslaan, wat mij in september 2020 bracht tot de jaaropleiding NLP practitioner bij Groeiacademie te Brugge. In juni 2023 behaalde ik het certificaat NLP Master Practitioner. Ik volgde de opleiding voor de tweede maal in 2023-24.
- De hersentumor die tijdens Corona in 2020 bij mijn vader werd ontdekt en het ziekteproces die daarmee gepaard ging, was de aanleiding dat ik mij inschreef voor het postgraduaat ‘bemiddeling in levenseinde en euthanasie’ en het certificaat behaalde in juni 2021. Dit postgraduaat heeft me veel gebracht in het omgaan met ziekte en sterven.
RMP: de intrinsieke motivatie van elk mens
In het kader van NLP kwam ik in contact met Reiss Motivation Profile (RMP). Dit refereert naar het eerste en enige wetenschappelijk motivatieonderzoek onder leiding van Professor Steven Reiss.
Het Reiss Motivation Profile, afgekort het RMP brengt onze 16 intrinsieke basismotieven in beeld. Wat vinden mensen overal ter wereld fundamenteel belangrijk. Het gaat om universele psychologische behoeften die diepgeworteld zijn in de menselijke natuur. Het gaat om intrinsieke motivatie, nl. het effectief doen van wat ons motiveert. De intensiteit die we individueel van elke kernwaarde willen ervaren, verschilt van mens tot mens.
Mijn motivatieblauwdruk was het ontbrekende puzzelstuk om de puzzel van mijn levenswandel te begrijpen. Mijn belangrijkste intrinsieke motivatoren, nl *anderen ondersteunen,*idealisme, *harmonie en *flexibiliteit kon ik tot uiting brengen in mijn werk als bemiddelaar.
Het RMP veranderde mijn blik op de wereld, op anderen en vooral op conflicten.
Volgens prof. Steven Reiss maken conflicten een normaal onderdeel van het leven uit.
In zijn boek “The Normal Personality” stelt Reiss dat mensen van nature intolerant zijn tegenover mensen die waarden uitdragen die significant verschillen van hun eigen waarden.
Reiss laat zien hoe normale levensmotieven ten grondslag liggen aan veel problemen, zoals echtscheiding, ontrouw, strijdlust, werkverslaving, eenzaamheid, eigenbelang, autoritaire of net zwakke leiderschapsstijlen, uitstelgedrag, burn-out, perfectionisme, onderpresteren, arrogantie, extravagantie, desorganisatie en overbezorgdheid enz...
RMP bij bemiddeling
Door de kennis van het RMP in bemiddeling mee te nemen, worden bruggen geslagen. Als bemiddelaar stellen we onze cliënten in staat om op een andere manier naar het conflict te kijken, om sneller de trigger te ontdekken, om bewust te worden van elkaars tegenstelde behoeften, om verantwoordelijkheid te nemen voor eigen gedrag, om samen te werken om tot duurzame oplossingen te komen, om goede keuzes te maken, om toekomstige conflicten te voorkomen, om meer tevredenheid en geluk te ervaren... Dit speelt in elke bemiddelingscontext.
Opleiding over RMP op 8 oktober 2024 in Antwerpen of online
Ik nodig jullie uit en hoop jullie massaal te mogen ontmoeten op 8 oktober 2024 voor de vorming “Ontdek de kracht van RMP als nieuwe tool in bemiddeling. De snelweg naar de kern van het conflict.”
- Wanneer: dinsdag 8 oktober 2024 van 19.00 tot 21.00 uur
- Waar: Office 42 Kontichsesteenweg 42 te Aartselaar (Antwerpen) alsook online
- 2 erkende permanente vormingsuren FBC
Schrijf in via deze link.
Tot dan!
Katleen Lefever
Praktijk Focus Anders te Jabbeke
Tot slot wens ik mijn dank betuigen aan de balie West-Vlaanderen voor hun geloof in bemiddeling en de kans die mij is geboden om mijn verhaal hier te mogen delen.
Reactie toevoegen