Do's & don'ts BJB

,

 

Het team BJB van uw balie geeft periodiek wat tips and tricks voor een vlotte administratieve afwikkeling van BJB-dossiers.

De eerste tip kan Henri alvast volmondig bijtreden!

 

TIP 10: Opvolging van een jeugdadvocaat: mogelijk of niet? lees het hier.
 

TIP 9: Vanuit de OVB wordt met aandrang gevraagd om vanaf nu per rechtszoekende een aparte pro-Deo aanvraag te doen om zo tot een zuivere database te komen binnen de nieuwe BJB module.

Voor jeugdzaken geldt weliswaar één aanstelling voor minderjarige broers en zussen van een zelfde familie mits identieke voorwaarden (bv. toezicht) .
 

TIP 8: Niet alle verdachten in het kader van een Salduzverhoor hebben ook recht op juridische tweedelijnsbijstand. Zie de nota van de OVB.


TIP 7: Zorg dat een loonfiche van een volledig gewerkte maand gevoegd wordt. Scan ook steeds de versozijde van de loonfiches in, daar staat meestal het bedrag werknemersbijdrage van de maaltijdcheques.


TIP 6: Controleer de inkomstengrenzen voor je een aanvraag indient. Soms worden dossiers aangemaakt die reeds op het eerste zicht duidelijk buiten de grenzen vallen. Dit zorgt voor overlast en kosten aangetekende zendingen. De meest recente inkomstengrenzen vind je op de pagina 'BJB' linksboven op Henri.


TIP 5: Voorlopig moet er nog steeds een ondertekend verzoek tot aanstelling gevoegd worden, zoals ook eerder al gecommuniceerd


TIP 4: Oude dossiernummers worden niet herkend in de nieuwe applicatie. U moet in het dossiernummer de eerste 0 na het jaartal en de laatste 3 letters weglaten. Voorbeeld: BJB-WVL-2022-0024561-AVH wordt BJB-WVL-2022-024561.
 

TIP 3: In alle dossiers betreffende verhoren moet als voorkeurmaterie Salduz aangeduid worden en is dit dus niet langer onder strafrecht te zetten.
 

TIP 2: Start een dossier altijd met een attest samenstelling gezin (niet van woonst, niet van hoofdverblijfplaats…) en bekijk per meerderjarige de inkomstensituatie (of verklaring op eer geen enkele vorm van inkomen + attesten OCMW, RVA en ziekenkas geen uitkeringen)  of bewijs student en onderhoudsgelden.
 

TIP 1: Volg alles op Henri wat betreft BJB, alle belangrijke veranderingen of inschrijfmomenten worden aangekondigd.

 

Hilde, Annick, Laurine, Axelle en Laura
 

Reactie toevoegen

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.