IVAAN | De one-stop-shop is hot?

Op donderdag 12 mei vond in de Skylounge van Skyline Park Izegem de jaarlijkse studiedag van de Interprofessionele Vereniging van Advocaten, Accountants en Notarissen (IVAAN) plaats. OVB-voorzitter Peter Callens, FedNot-voorzitter Katrin Roggeman en ITAA-raadslid Hein Vandelanotte traden er in debat over interprofessionele samenwerking tussen de beroepsgroepen.

Voor advocaten is sinds enige tijd een kostendelend samenwerkingsverband met andere beroepsgroepen mogelijk. Door zich met verschillende disciplines te verenigen kan de dienstverlening voor de cliënt vaak geoptimaliseerd worden. De one stop shop, pleegt men te zeggen. Vooral met accountants resulteerde dit al in heel wat samenwerkende groeperingen. Ook in de particuliere sector kunnen groeperingen hun nut bewijzen, denk maar aan de samenwerking met een psycholoog of welzijnswerker op vlak van familierecht.

Samenwerkingen met notarissen zijn voorlopig niet aan de orde. De debatteerders zien daar vooral de bijzondere hoedanigheid van de notaris als overheidsambtenaar als reden.

Er bestaan ook heel wat hinderpalen, bijvoorbeeld op vlak van deontologie en tucht, meldingsplicht bij witwaspreventie, en het waarborgen van de onafhankelijkheid en het beroepsgeheim als pijlers van de advocatuur.

Op niveau van de beroepsinstituten lijkt een verdergaande samenwerking alleen maar toe te juichen. Zo kunnen digitale toepassingen samen ontwikkeld worden (zoals eStox ontwikkeld door FedNot en ITAA voor het digitaal beheer van effectenregisters) of kan op wetgevend vlak nuttig input verstrekt worden door de beroepsgroepen samen.

Na het debat werden de interprofessionele contacten duchtig bevorderd tijdens een receptie genietend van een prachtige avondzon en het uitzicht over Izegem en omstreken.

 

(FVI)

 

Reactie toevoegen

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.