Webinar / 35 - 105 euro

Marathonles is more!

Voor het zevende jaar op rij trachten we ook vanuit de balie - samen met het aanbod van de Conferenties - het brede advocatenpubliek aan te moedigen en te ondersteunen bij het behalen van het voorziene aantal punten permanente vorming.

Ons credo blijft daarbij ongewijzigd: inzetten op voortdurende bijscholing door middel van kwaliteitsvolle opleidingen tegen uiterst democratische prijzen.

Ook dit jaar hebben we enkele topsprekers uit diverse rechtstakken weten te strikken om hun kennis en kunde met ons te delen aan de hand van enkele zeer recente topics.

 

Praktisch

Een lesmarathon op donderdag 19 juni 2025 met 3 afzonderlijke webinars.

Voor de prijs van 105 euro heeft u 3 topsprekers over 3 topthema’s. Het is daarbij ook mogelijk om voor een webinar afzonderlijk in te schrijven voor 35 euro.

Uw inschrijving is pas definitief na inschrijving én betaling op rekeningnummer BE11 6301 3053 1848 van de balie West-Vlaanderen met vermelding van 'uw naam + lesmarathon 2025'.

Voor deze webinardag werd een totaal van 6 punten permanente vorming aangevraagd, hetzij 2 punten per webinar.

 

Programma

Sessie 1: 10u - 12u

Schenking en vererving van de familiale vennootschap anno 2025

In eerste instantie worden de civielrechtelijke mogelijkheden en aandachtspunten voor de overdracht van aandelen van het familiebedrijf behandeld. Daarnaast wordt ingegaan op het fiscale gunstregime voor familiebedrijven in de erf- en schenkbelasting zoals dat bestaat in het Vlaamse Gewest. We bekijken de kwalificatie- en continuïteitsvoorwaarden, alsook de activa die in aanmerking komen. Ook wordt stilgestaan bij de recente standpunten en voorafgaande beslissingen van de fiscale administratie en bij nieuwe ontwikkelingen in de rechtspraak.

Over de spreker

,


Eveline Vanthorre startte haar rechtenopleiding aan de KU Leuven, Campus Kortrijk (KULAK) en zette haar studies verder in Leuven (Master in de Rechten KU Leuven, 2014). Van 2014 tot 2019 was Eveline als voltijds onderzoeker en assistent werkzaam aan de Onderzoekseenheid Economisch Recht van de KU Leuven. Voor haar onderzoek over de intergenerationele overdracht van familiebedrijven kreeg Eveline in 2016 een beurs toegekend van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek (FWO – Vlaanderen). Zij was tevens gastonderzoeker aan de Universiteit Leiden (oktober 2017) en l’Université de Strasbourg (september 2018). Sinds 2020 is Eveline advocate bij Cazimir, waar zij zich toelegt op de familiaal vermogensrechtelijke, vennootschapsrechtelijke en fiscale aspecten van (inter)nationale vermogens- en successieplanning.

 

Sessie 2: 13u - 15u

Deel 1: duurzaamheid en goederenrecht

In onze samenleving moeten we duurzaam proberen samenleven. De vraag stelt zich hoe we dat ook op goederenrechtelijk vlak kunnen realiseren.

Hoe vertalen we die energietransformatie naar bestaande of te ontwikkelen appartementsgebouwen.  Welke oplossingen kan de wetgever of de praktijk aanreiken?

Hoe kunnen we werken met de bestaande zakenrechtelijke figuren, om die transformatie mee in de hand te werken.

Deel 2: vermogensplanning en goederenrecht

Vermogensplanning is voor veel mensen een thema in een welvaartsmaatschappij. Hoewel de erfbelasting vaak verguisd wordt als een unfaire belasting, moet de burger er vooralsnog mee leven.

Het nieuwe goederenrecht biedt evenwel interessante mogelijkheden om dit proces beter te navigeren, waardoor een civielrechtelijke en fiscaalrechtelijke optimalisatie hand in hand kunnen gaan
 

Over de spreker

,


Prof. Dr. Mathieu Muylle studeerde rechten aan de Kulak, de Kuleuven en Northwestern University, Chicago (USA). Bijkomend volgde hij de manama notariaat aan de Kuleuven. Na zijn studies doctoreerde hij aan diezelfde Kuleuven in het goederenrecht en promoveerde hij met een proefschrift over de duur van zakelijke rechten (2012). Hij was advocaat (deeltijds o.m. bij het kantoor Greenille advocaten) tot eind 2013 en maakte daarna de overstap naar het notariaat. In 2018 werd hij kandidaat-notaris en sinds 2021 is hij notaris in het kantoor Prisma notarissen met vestigingen te Menen en Zwevegem. Sinds 2013 doceert hij het vak Notarieel Internationaal Privaatrecht aan de Mamana Notariaat van de Vrije Universiteit Brussel en sinds 2015 het vak goederenrecht in de rechtenopleiding van diezelfde Vrije Universiteit Brussel.

 

Sessie 3: 15u - 17u 

Het (voorstel tot wijziging van het) reglement briefwisseling: een stand van zaken

De vertrouwelijkheid van de briefwisseling tussen advocaten is een fundamenteel principe binnen de Belgische advocatuur.

Tijdens deze sessie wordt duiding gegeven bij het huidge reglement en daarbij horende geschiedenis. Daarnaast wordt een stand van zaken gegeven over het voorstel tot wijziging van het reglement en de verwachte impact op de praktijk van de advocaat.

Over de spreker

,


Nicolaas Vinckier is sinds 1999 advocaat in Roeselare. Hij specialiseert zich voornamelijk in handelscontracten (agentuur, concessieovereenkomsten), administratief recht, strafrecht (inclusief verkeersrecht) en intellectuele eigendom. 

Hij is een gewezen voorzitter van de Conferentie Jonge Balie Kortrijk en gewezen lid van de raad van de Orde van de balie West-Vlaanderen. Sinds 2023 is hij bestuurder bij de Orde van Vlaamse Balies, waar hij bevoegd is voor de volgende werkdomeinen: studiedienst, commissiewerking, reglementering advocatuur en vernieuwing stage. 

Hij is medeauteur van het boek 'Duiding Deontologie Juridische beroepen: advocatuur' dat werd uitgegeven door Larcier.

Inschrijven