Nog maar eens: de kwijtschelding

De aanvraag kwijtschelding mag ingediend worden via verzoekschrift in plaats van dagvaarding. Gewezen stafhouder Brigitte Vander Meulen licht 'nog maar eens' toe.
 

Waarde confraters
 

Meerderen onder U werden/(kunnen) worden aangesproken door natuurlijke personen wiens faillissement werd uitgesproken na 01.05.2018 en wiens faillissement werd afgesloten zonder dat bij de sluiting werd geoordeeld omtrent hun kwijtschelding.

De reden dat geen uitspraak werd gedaan over de kwijtschelding, vindt doorgaans zijn oorzaak in het feit dat boek XX voorzag dat de kwijtschelding expliciet door de gefailleerde moest worden gevraagd en dit dan nog binnen een zeer korte termijn die als vervaltermijn werd weerhouden.  Veel vragen om kwijtschelding werden niet of buiten termijn ingediend met als gevolg dat ze werden afgewezen als laattijdig of  onontvankelijk. 

In veel sluitingsvonnisen werd zelfs eenvoudig niets over de kwijtschelding vermeld.

Het Grondwettelijk Hof heeft in enkele arresten geoordeeld dat deze rechtspraak niet grondwetconform is.

Ingevolge deze arresten van het Grondwettelijk Hof kunnen natuurlijke personen wiens faillissement werd uitgesproken na 01.05.2018 en wiens faillissement werd afgesloten zonder dat bij de sluiting werd geoordeeld omtrent hun kwijtschelding, alsnog de ondernemingsrechtbank vatten en vragen dat deze zich zou uitspreken over zijn of haar kwijtschelding.

Tot op heden was er onduidelijkheid op welke manier dergelijke vordering best aanhangig werd gemaakt bij de rechtbank : hetzij bij dagvaarding, hetzij bij verzoekschrift.

Inleiding via dagvaarding, houdt in dat de curator (wiens mandaat reeds beëindigd was) gedagvaard wordt met alle kosten voor de verzoeker en ongemakken voor de ex-curator vandien.

De commissie curatoren West-Vlaanderen heeft de vraag gesteld aan de werkgroep Faillissementen, waarin de voorzitters van de insolventiekamers zetelen of voor heel het ressort een eenvormige toepassing kon worden aanvaard met name om het verzoek tot kwijtschelding in te leiden via verzoekschrift.

De werkgroep faillissementen heeft hierop recentelijk geantwoord dat er geen bezwaar is van de werkgroep met het voorgestelde verzoekschrift. Dit geldt voor alle afdelingen van het ressort Gent.

In concreto betekent dit dat de vraag om alsnog kwijtschelding te bekomen gebeurt via verzoekschrift, neer te leggen

  • elektronisch in Regsol voor zover het betreffende faillissementsdossier nog niet is afgesloten in Regsol
  • in papieren versie  ter griffie voor het geval het dossier in Regsol is afgesloten

Volledigheidshalve voegen de magistraten er wel aan toe dat deze mededeling geen afbreuk doet aan de onafhankelijkheid in de uitoefening van de rechtsprekende bevoegdheden van iedere magistraat zoals bepaald in art. 151 GW en dat uit deze mededeling geen verplichtingen kunnen worden afgeleid voor de zetelende magistraten.
 

Brigitte Vander Meulen
Voorzitter commissie curatoren West-Vlaanderen

 

Reactie toevoegen

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.