
Verdere uitbreiding Steunpunt bewindvoering en jaarverslag 2024
Het steunpunt bewindvoering werd als West-Vlaams initiatief opgericht door een samenwerking tussen de vredegerechten, de advocatuur en de zorg- en welzijnssector in januari 2022, en kende het jaar nadien al uitbreiding naar Oost-Vlaanderen, Antwerpen en Leuven. Op 1 januari 2025 vervoegde ook Limburg het Steunpunt. Het jaarverslag van het derde werkingsjaar is inmiddels beschikbaar.
De secretariaten van de gerechtelijke arrondissementen van Antwerpen, Leuven, Oost-Vlaanderen en West-Vlaanderen beantwoordden het afgelopen jaar 473 vragen over bewindvoering afkomstig van burgers en organisaties.
De multidisciplinair samengestelde commissies van deze gerechtelijke arrondissementen behandelden in 2024 in totaal 33 casussen. De partners deelden opnieuw hun expertise en wisselden de gerechtelijke arrondissementen onderling hun kennis uit.
De reeds bestaande samenwerkingsverbanden werden bestendigd en ook het gerechtelijk arrondissement Limburg sloot zich begin 2025 bij het Steunpunt aan.
Na drie jaar is het Steunpunt bewindvoering dus uitgegroeid tot een centraal, multidisciplinair aanspreekpunt voor vragen en meldingen over bewindvoering, met een breed actieterrein in het volledige Vlaamse landschap. Zowel inhoud als omvang evolueerden positief.
Nieuwe ontwikkelingen
Toch was het ook een ontnuchterend jaar voor het Steunpunt bewindvoering. De aanbevelingen die in het jaarverslag 2023 gericht waren aan de uitvoerende macht, bleven immers veelal onbeantwoord. Deze vaststelling sterkte het Steunpunt dan weer in zijn overtuiging om zelf initiatieven te nemen en samen met zijn partners de handen uit de mouwen te steken.
Zo werd er een werkgroep ‘Bewindvoering – knelpunten met de bancaire sector’ opgericht, waarbij de werkgroep de problemen die bewindvoerders ondervinden met bankverrichtingen geïnventariseerd en geanalyseerd hebben voor verdere bespreking met Febelfin en verschillende individuele banken.
Ook werd een werkgroep ‘Bewindvoering – digitale knelpunten’ opgericht. Deze werkgroep zoekt oplossingen voor de moeilijkheden die bewindvoerders ondervinden om handelingen in het kader van hun mandaat digitaal uit te voeren.
Verder werd de website van het Steunpunt vernieuwd om gemakkelijker en duidelijker informatie te kunnen verspreiden en om de materie van de bewindvoering bevattelijker te maken voor burgers en organisaties.
Tot slot werden er voor de zorg- en welzijnssector opleidingen georganiseerd in Leuven en Oost-Vlaanderen.
Het centraal secretariaat van het Steunpunt in Brugge volgde alle ontwikkelingen zorgvuldig op.
Een blik op de toekomst
Het Steunpunt bewindvoering kan verheugd meedelen dat het gerechtelijk arrondissement Limburg zich bij het Steunpunt vervoegde op 1 januari 2025. Dit betekent dat het Steunpunt in bijna het volledige Vlaamse landschap actief is. Het Steunpunt bewindvoering kijkt met vertrouwen naar de toekomst omdat het gelooft in de kracht van samenwerking en blijft de hand reiken aan de andere gerechtelijke arrondissementen in het land voor verdere uitbreiding.
Ook is het belangrijk om in de toekomst te blijven stilstaan bij de juridische structuur van het Steunpunt bewindvoering. Het Steunpunt bewindvoering is op vrijwillige basis ontstaan en uitgebouwd door de vredegerechten, de advocatuur en de zorg- en welzijnssector. Tot op heden is er geen wettelijke verankering en is het bestaan gestoeld op de vrijwilligheid, de welwillendheid en het engagement van alle actoren.
De uitdagingen in de toekomst zijn namelijk talrijk. Zo wil het Steunpunt bewindvoering het komende jaar hoofdzakelijk inzetten op de verdere uitbouw van de twee opgestarte werkgroepen. Bovendien wil het Steunpunt bewindvoering in 2025 zijn kennis en expertise ter beschikking stellen en bijdragen aan opleiding(en) voor de familiale bewindvoerders en voor de zorg- en welzijnssector.
Tot slot wordt het komende jaar ook verder aan de website gesleuteld. Instructiefilmpjes zullen worden toegevoegd, de trefwoordenlijst zal gestaag verder worden uitgebreid en handleidingen zullen ter beschikking worden gesteld ter ondersteuning van de gebruikers van het CRBP.
2024 in cijfers
- In 2024 werd de website van het Steunpunt bewindvoering maar liefst 21.013 keer bezocht.
- In 2024 werd 473 keer contact opgenomen met het Steunpunt bewindvoering. Meer specifiek ging het om 415 vragen en 58 meldingen.
- 64% van de vragen werd afgehandeld door het secretariaat. De andere werden doorverwezen naar de commissies of diverse instanties (bv: het bevoegde vredegerecht).
- Ook in 2024 stelde het Steunpunt bewindvoering vast dat de familiale bewindvoerders, de zorg- en welzijnssector en de (familieleden van) te beschermen of beschermde personen het Steunpunt bewindvoering het meest hebben gecontacteerd. Samen vertegenwoordigen deze doelgroepen 75 % van alle contactnames.
- Uit de cijfers blijkt dat de professionele bewindvoerders meer de weg naar het Steunpunt bewindvoering vinden in 2024 (6,8 %) dan in 2023 (4,6 %).
Jaarverslag 2024
Meer concrete informatie en cijfers vindt u in het jaarverslag 2024.
Reactie toevoegen