100 x Henri-nieuwsbrief | Interview met founding father Bram Vandromme
Op 11 oktober 2018 werd Henri geboren, als communicatieplatform voor de toen kersvers gefusioneerde balie West-Vlaanderen. Ondertussen waren we vorige week aan onze 100e Henri-nieuwsbrief toe! Tijd om even terug te blikken met de founding father van onze Henri, gewezen advocaat Bram Vandromme.
Bram, met Henri heb jij een prachtig instrument gecreëerd voor de communicatie binnen onze balie. Hoe is het idee destijds ontstaan?
Merci, maar ik was maar één van de schakels die tot de realisatie leidde. Ik nam de knuppel in handen, dat zeker, maar kreeg vooral ook de ruimte en het vertrouwen om iets te proberen van alle mensen die toen in de raad zaten, met stafhouder Antoine Van Eeckhout op kop. Met dat vertrouwen werd volgens mij toch het echte verschil gemaakt.
Hoe het exact is ontstaan, is voor mij toch al wat ver grasduinen in het geheugen. Ik denk vrij organisch eigenlijk, en het was een beetje als een puzzel die in elkaar viel. We hadden net een communicatietraject voor de fusie achter de kiezen, hadden daar goede partners bij die ons ook met Henri konden helpen én we hadden sowieso nood aan een nieuwe communicatiestructuur met de oprichting van de nieuwe balie.
Aan alle afdelingen was er een verschillende manier van communiceren, en het was het makkelijkst om dat te stroomlijnen met iets helemaal nieuw.
Een digitaal platform voelde aan als de juiste weg, omdat we ook op dezelfde manier draagvlak voor de fusie zochten.
Is het opzet voor Henri geslaagd op vandaag? Heb je nog tips om Henri nog meer uit te bouwen?
Ik vind van wel. Ik weet niet hoe de cijfers van de nieuwsbrieven en platform het momenteel doen, maar ik zag het lezerspubliek destijds alvast alleen maar toenemen. Wat ik erg leuk vind, is dat het een begrip is geworden aan onze balie, en dat was ook altijd de betrachting. Het is op een natuurlijke wijze dé plek geworden voor het stroomlijnen van informatie en nieuws voor de West-Vlaamse advocaat.
Communicatie is o zo belangrijk.
Waar kan het nog verbeteren? Er zijn altijd verbeterpunten. Ik vind nog steeds dat te weinig advocaten gebruik maken van het platform om bijdragen te publiceren. Ik begrijp dat niet. Het platform heeft een ongelofelijk bereik, en toch lijken advocaten liever een blogpost te schrijven op de eigen webstek van het kantoor, met meestal een veel kleiner bereik. De kansen voor meer online aanwezigheid en leesbereik liggen voor het grijpen. Aan wie dit leest: doén!
Met een iets ruimere blik, vind ik het ook wel jammer dat alle balies eilandgewijs content produceren, met daar bovenop ook nog eens de OVB als informatieleverancier. Voor een advocaat zou het in de toekomst toch mogelijk moeten zijn om op één plek alle informatie, berichten en nieuws te consumeren. Ook toen ik bij de OVB actief was, heb ik dat een aantal keer aangeraakt.
Dat hoeft de eigenheid van een platform, zoals Henri, niet meteen te onderdrukken; daar liggen volgens mij toch heel wat mogelijkheden.
Hoe vaak gebeurt het niet dat een bijdrage op Henri ook interessant kan zijn voor een advocaat uit pakweg Leuven?
Ook al kan het misschien volgens jou nog een pak vaker, toch zijn er al heel wat advocaten die de content van Henri hebben 'gevoed'. Zijn er bijdragen die je bijblijven?
Zeker, veel! Als ik moet kiezen dan kies ik voor de bijdrage van Fred (Busschaert, n.v.d.r.) over het gerechtsgebouw in Kortrijk ‘Het nieuw gerechtsgebouw in Kortrijk: tot op de draad versleten!’. Daarmee heeft hij er eigenhandig voor gezorgd dat er werken worden uitgevoerd. Nu nog hopen dat ze ook eens worden afgewerkt? 😊
Misschien moet Fred de pen nog eens grijpen.
Van wie is het idee voor de naam gekomen?
Ik wou alvast kost wat kost een eigennaam; om het platform wat meer identiteit te geven. De eerste naam die vooruit werd geschoven was ‘Briek’, met de link naar de betreurde Albéric Van Eeckhout. Toen niet alleen een van de oudste, of zelfs de oudste?, advocaat van onze balie, maar ook vader van de eerste stafhouder van de balie West-Vlaanderen. De naam bekte ook goed. Maar dat bleek al bezet als magazine.
Toen zijn we verder gaan zoeken en kwamen we bij de allereerste stafhouders op West-Vlaamse grond uit, en daar viel mij meteen de naam ‘Henri’ in op. En de rest is geschiedenis.
Hoe vergaat het jou intussen Bram, buiten de advocatuur? Is het gemis nog niet te groot?
Het doet soms wat raar, maar ik heb nog geen spijt. Ik heb sindsdien ook zeker nog niet al te veel stilgezeten.
Ik blijf natuurlijk ook wel actief in de sector, met Togbat, en blijf onverstoord advocaten wakker schudden om over de toekomst na te denken.
Ik kijk uit naar wat komt, maar het stof van mijn weglating is nog altijd wat aan het neerdwarrelen.
Vraag het mij misschien binnen 100 nieuwsbrieven nog eens : -)
Veel succes met je verdere professionele ontwikkelingen Bram, en de balie blijft jou altijd dankbaar in het bijzonder voor de creatie van Henri.
Commentaar
Mooi interview met (h)eerlijke antwoorden van Bram, die ik beter heb leren kennen in de aanloop naar de baliefusie.
Zijn openingsrede zal mij zeker bij blijven. Zelf heb ik 2 bijdrages geleverd in 100 nummers van Henri: ik vind dat meer confraters spontaan de pen ter hand mogen nemen met een eigen(zinnig) artikel voor Henri.
@Bram: het ga je verder goed als ex-advocaat, ongetwijfeld met nieuwe verfrissende ideeën!
Reactie toevoegen